Sari la conținut

Azilul groazei din Mureș. 7 persoane au fost găsite închise în subsol, în condiții greu de imaginat! Anchetatorii au rămas ȘOCAȚI: ”Era piele și os, acoperită de muște!”

casuta lu min
sursa foto: Antena 3
camin de batrani

Șoc și stupoare după ce Centrul de Resurse Juridice a efectuat o vizită de control inopinată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din Bărdești, județul Mureș.

Anchetatorii au rămas șocați de ce au găsit în centrul groazei din Mureș. Sunt imagini dure de privit și dificil de povestit.

În subsolul adăpostului au fost găsiți șapte oameni, inclusiv trei tineri cu handicap, care se presupune că au fost supuși la torturi inimaginabile și ținuți nemâncați. Aceste persoane dormeau pe pături și aveau toalete lângă paturi improvizate. În realitate, aceștia niciunul dintre ei nu figura în registrele adăpostului.

Mai grav este faptul că centrul fusese verificat în urmă cu două săptămâni de autorități. În urma controalelor nu s-a găsit subsolul în care erau ținuți.

Citeste si:

Un număr de 28 de persoane cu dizabilități au fost ținute în casa ororilor, scrie Antena 3.

casuta lu min
sursa foto: Antena 3

7 persoane au fost găsite închise în subsol

”În jurul orei 13 am ajuns aici, poarta era închisă cu un lanț gros și un lacăt. În interior am solicitat să vedem fiecare încăpere în parte.

Undeva, în partea stângă, erau scări. Am întrebat ce este acolo, ne-au spus că este spălătoria. Am coborât la subsol, într-adevăr era o spălătorie și niște perdele.

În spatele perdelelor erau ascunse mai multe persoane cu dizabilități într-o stare gravă. Era o cameră plină cu materiale de construcții, fără ferestre, ferestrele erau acoperite cu saci de plastic.

Persoanele acestea zăceau pe saltele murdare de urină, fecale, sânge, iar o tânără se afla într-o stare gravă de malnutriție. Era piele și os, era acoperită de muște”, povestește Georgiana Pascu, manager de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice.

”Astăzi, printr-un apel 112, autoritățile mureșene au fost sesizate cu privire la faptul că, la subsolul unui cămin pentru persoane cu dizabilități din comuna Sântana de Mureș, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, s-a deplasat la centrul rezidențial și a dispus mobilizarea tuturor instituțiilor direct implicate și luarea de urgență a măsurilor legale ce se impun.

La fața locului au fost descoperite 7 persoane adulte ținute în condiții improprii la subsolul clădirii. În urma intervenției la centrul vizat, 13 persoane au fost trimise la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidențiale conforme din județul Mureș”, a explicat dr. Liliana Ciobanu, medic primar UPU SMURD Târgu Mureș.

”Nimeni nu are dreptul să rămână indiferent”

„Mulțumim persoanei care a sesizat această nelegiuire! În fața unor asemenea atrocități, când semenilor noștri le este refuzată condiția de om, nimeni nu are dreptul să rămână indiferent.

În fața răului trebuie acționat cu tărie și fermitate pentru că noi toți suntem copiii lui Dumnezeu.” a declarat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

În urma constatărilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a decis retragerea licenței de funcționare pentru Centrul de Îngrijire și Asistență „Căsuța lu’ Min din Sântana de Mureș.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.