Sari la conținut

Băieţii până la vârsta de 18 ani inclusiv se pot vaccina gratuit cu vaccinul anti-HPV

HPV
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul anti-HPV

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul anti-HPV, la fel ca în cazul fetelor.

„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul anti-HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat ministrul la conferinţa „Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”, organizată de DC News Media Group.

Aproape 1 din 3 bărbaţi cu vârsta de peste 15 ani este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman (HPV) genital, iar 1 din 5 este infectat cu unul sau mai multe tipuri de HPV cu risc ridicat cancerigen, potrivit unui studiu publicat în luna septembrie.

Majoritatea infecţiilor cu HPV la bărbaţi şi femei sunt asimptomatice, dar pot duce la sechele pe termen lung, mai multe tipuri de cancer şi la mortalitate.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Beneficiile imunizarea în farmacii împotriva gripei de sezon

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, ministrul a spus că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu. „Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte.

Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut.

Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a explicat Rafila.

Potrivit ministrului Sănătăţii, programul de vaccinare pentru copii va decurge ca şi până în prezent. „Programul de vaccinare pentru copii rămâne aşa cum a existat şi până în momentul de faţă pentru că trebuie să avem acolo o siguranţă a distribuţiei şi a administrării”, a precizat Rafila, citat de Agerpres.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel