marți, decembrie 1, 2020
Elena Oceanu

Balonare și gaze. Balonarea sau meteorismul abdominal, este o manifestare suparatoare pe care o intalnim frecvent.

Ea este data de acumularea de gaze in intestin, in cantitate mai mare decat normalul. Senzatia pacientului este de “burta umflata”, uneori cu dureri si greutate in respiratie, si evident un aspect destul de .. inestetic al persoanei respective (mai ales ca balonarea este mai frecventa la persoanele plinute).

In majoritatea cazurilor balonarea NU reprezinta un simptom de boala, ci poate fi rezultatul unor obiceiuri alimentare sau de viata necorespunzatoare, sau dificil de suportat fara ca organismul respectiv fara sa “protesteze”.

Va puteti da seama daca balonarea poate fi data de o boala, daca apare de putin timp, se agraveaza relativ rapid, nu pare sa aiba legatura cu alimentatia (vezi mai jos), se asociaza cu alte simptome – dureri, scadere in greutate, tulburari de scaun, greata, etc, sau daca balonarea apare la un pacient care are deja alte boli.

Balonare și gaze. Cancer ovarian

Daca balonarea este insotita, in cazul femeilor, de tulburari ale menstruatiei si dureri de ovare, constipatie sau disconfort abdominal, vizita la medic este obligatorie. Balonarea permanenta, chiar si dupa o masa usoara, poate ascunde o tumora ovariana.

Boli de ficat

In bolile de ficat, balonarea apare ca urmare a functionarii defectuase a colecistului. Daca pe langa balonare simti si o durere sau o presiune in partea dreapta a abdomenului, e cazul sa te prezinti la medic.

Balonare și gaze. Pancreatita

inseamna de fapt inflamarea pancreasului, iar adesea unul dintre primele simptome este reprezentat de balonare. Cu toate ca este o afectiune care poate fi vindecata, netratata la timp, pancreatita progreseaza rapid si se cronicizeaza, in acest caz inflamatia distrugand treptat toate functiile pancreasului. Complicatiile pancreatitei pot duce la deces.

Balonarea poate sa apara fara legatura cu o boala, este posibila si frecventa aceasta situatie.

La o persoana care nu este bolnava, balonarea poate avea cauze multiple, ce tin de modul de viata, munca si alimentatie:

 • Alimentatia la ore intamplatoare
 • Fumatul, cafeaua, ceaiul negru

O alimentatie la aceleasi ore in fiecare zi, ordoneaza functiile aparatului digestiv, care este pregatit pentru digestie inaintea mesei; alimentatia la ore diferite in fiecare zi, face ca pregatirea aparatului digestiv pentru digestie, neurmata de alimentatie, sa duca la formare de gaze, iar apoi alimentatia pe un tub digestiv nepragatit,care deja si-a consumat sucurile digestive, sa dea o digestie ineficienta, cu formare de reziduuri partial digerate, generatoare de gaze.

 • Mese luate in graba (nu permit sucurilor digestive sa actioneze si sa digere alimentele, care apoi fermenteaza)
 • Mese prea bogate (sucurile digestive nu pot face fata unei mari cantitati de alimente, care , la fel ca mai sus, raman partial nedigerate si fermenteaza
 • Vorbirea in timpul mesei cu inghitire de aer (aerofagia)
 • Mestecarea gumei – stimularea cavitatii bucale prin guma mestecata, pregateste tubul digestiv pentru digestia unor alimente care .. nu mai vin, si apar apoi gaze.
 • Consum de alimente care fermenteaza – fasole, varsa, ceapa, usturoi, conopida, prajeli, tocaturi, bauturi gazoase. unele persoane pot tolera mai greu alimente obisnuite- fructe si legume crude, cartofii,dulciurile concentrate, lapte si lactate, etc-, acestea dandu-le balonare dupa masa.
 • Constipatia
 • Modificarea florei intestinale prin diferite mecanisme
 • Sedentarismulmiscarea, mai ales dupa masa (siesta), ajuta la digestie

Simptome asociate balonarii:

Destul de frecvent intalnim asocierea balonarii cu urmatoarele simptome

 • Eructatia (ragaiala)
 • Borborigme (chioraieli de mate)
 • Uneori dureri abdominale
 • Flatulență

Combaterea balonarii

Daca balonarea apare datorita unei boli, ea este de obicei de scurta durata, se asociaza cu alte simptome ale bolii si se rezolva sau amelioreaza odata cu rezolvarea bolii.

Daca balonarea nu are legatura cu o boala, ea se poate combate studiind cauzele si luand masurile corespunzatoare, specifice fiecarui pacient.

Evident ca putem prescrie unele medicamente care sa amelioreze temporar simptomul neplacut de balonare, dar rezolvarea sta in mana pacientului, desi de obicei el nu accepta sa isi schimbe regimul alimentar si de viata considerandu-le fara importanta in aparitia balonarii, preferand sa inghita medicamente, sau sa creada ca medicii ca …nu i-au gasit “boala”..

Ce trebuie sa faci atunci cand esti balonat, fara sa stii cauza?

Daca aveti probleme cu balonarea de mai mult timp, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Situatia poate fi lamurita si mentinuta sub control, trebuie doar sa  luati legatura cu un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piese de schimb nu exista

Parteneri