Sari la conținut

Bărbații obezi prezintă un risc crescut de a dezvolta 17 tipuri de cancer diferite

Obezitatea la barbati
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Legătura șocantă dintre obezitate și cancer la bărbați

Bărbații obezi prezintă un risc crescut de a dezvolta 17 tipuri de cancer diferite

Există un număr tot mai mare de dovezi care leagă greutatea de cancer. Recent, cercetătorii au descoperit riscuri semnificativ mai mari pentru 17 tipuri de cancer diferite în rândul bărbaților care au avut kilograme în plus în tinerețe.

În două noi studii, oamenii de știință de la Universitatea din Göteborg s-au uitat la indicele de masă corporală (IMC), independent de nivelul de fitness aerob, al a 1.489.115 bărbați înrolați în serviciul militar obligatoriu de atunci, în Suedia, între 1968 și 2005. Aproximativ 84.621 au fost diagnosticați cu o formă de cancer în perioada de urmărire.

Bărbații obezi prezintă un risc crescut de a dezvolta 17 tipuri de cancer diferite

Oamenii de știință au descoperit că un IMC ridicat la recrutare a fost legat de un risc mai mare de:

  1. cancer pulmonar,
  2. cancer la cap și gât,
  3. cancer de creier,
  4. cancer de tiroidă,
  5. cancer esofagian,
  6. cancer de stomac,
  7. cancer pancreatic,
  8. cancer de ficat,
  9. cancer de colon,
  10. cancer rectal,
  11. cancer de rinichi și vezică urinară,
  12. melanom malign,
  13. leucemie,
  14. mielom și limfom (hodgkinieni și non-hodgkinieni).

„Excesul de greutate și obezitatea la o vârstă fragedă par să crească riscul de a dezvolta cancer și vedem legături între greutatea nesănătoasă și cancer în aproape fiecare organ”, a spus primul autor al studiilor, Aron Onerup de la Universitatea din Gothenburg. „Având în vedere tendința alarmantă a obezității în copilărie și adolescență, acest studiu întărește necesitatea de a desfășura resurse puternice pentru a inversa această tendință.”

Mai multe tipuri de cancer erau deja mai răspândite în rândul bărbaților cu un IMC de 20-22,4, ceea ce se află în intervalul „normal” (18,5-24,9). Acestea au fost cancere ale capului și gâtului, esofagului, stomacului, pancreasului, ficatului și rinichilor, plus melanom malign și limfom non-Hodgkin.

„Acest lucru sugerează că definiția actuală a greutății normale poate fi aplicabilă în primul rând pentru adulții în vârstă, în timp ce o greutate optimă ca un adult tânăr este probabil să fie într-un interval mai mic”, a declarat autorul principal Maria Åberg, profesor de medicină de familie la Universitatea din Göteborg. „Grupul nostru de cercetare a tras concluzii similare cu privire la IMC la vârsta adultă timpurie și la bolile cardiovasculare mai târziu.”

Greutatea joacă un rol în prevalența a 13 tipuri de cancer diferite

Deși a fost larg recunoscut că IMC nu oferă o imagine completă a greutății sau a stării de sănătate a unei persoane, cercetarea a evidențiat asocieri semnificative între cancere și aceste măsurători.

IMC ridicat la momentul înscrierii a generat un risc de trei până la patru ori mai mare de cancer abdominal mai târziu în viață, inclusiv cancer de esofag, stomac și rinichi. În prezent, problemele legate de greutatea tinerilor explică aproximativ 15-25% din cazurile de cancer din Suedia de astăzi.

În plus, analiza datelor a arătat că bărbații supraponderali sau obezi aveau de două până la trei ori mai multe șanse de a muri în decurs de cinci ani de la primirea unui diagnostic pentru cancer de piele, limfom Hodgkin și cancer de tiroida, vezică urinară și prostată și până la de două ori mai probabil să moară din cauza cancerelor de cap și gât, rect și rinichi.

Între timp, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spun în prezent că greutatea joacă un rol în prevalența a 13 tipuri de cancer diferite. Cu toate acestea, CDC subliniază, de asemenea, că cancerul nu este un rezultat garantat al obezității în orice stadiu al vieții și că riscul poate fi atenuat prin alegeri mai bune de stil de viață sau intervenție medicală.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel