Băutura surprinzătoare asociată cu un risc mare de apariție a demenței. Nu este vorba de alcool!

Cui nu-i place o înghițitură de băutură gazoasă rece? De la cola la limonadă, băuturile răcoritoare sunt una dintre cele mai populare opțiuni de băuturi. În timp ce gustul ar putea fi răcoritor, anumite ingrediente care se ascund în fiecare sticlă ar putea fi obositoare pentru creierul tău.

Peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență și acest număr se va dubla la fiecare 20 de ani – o predicție uluitoare. Cu toate acestea, riscul dumneavoastră de declin cognitiv ar putea fi modificabil, conform cercetărilor. În timp ce o dietă sănătoasă ar putea reduce probabilitatea apariției demenței, alte opțiuni alimentare ar putea să nu fie atât de amabile.

Indiferent dacă le folosiți ca mixer sau le savurați singure, probabil că aveți o băutură răcoritoare preferată.

Deoarece aceste băuturi sunt de obicei foarte bogate în zahăr, companiile și-au schimbat rețetele de succes și au început să folosească îndulcitori artificiali.

Dieta și băuturile ușoare au devenit acum o industrie masivă, toate mărcile de top oferind o opțiune fără zahăr.

Cu toate acestea, cercetările sugerează că îndulcitorii artificiali ar putea crește riscul de demență.

Publicat în jurnalul Stroke, studiul a analizat Cohorta Framingham Heart Study Offspring, care a urmărit un grup de oameni de-a lungul vieții.

Echipa de cercetare a fost dornică să înțeleagă modul în care consumul de băuturi dulci și îndulcite artificial influențează riscul de accident vascular cerebral și demență.

Pentru a colecta datele, subiecții studiului au trebuit să completeze chestionare care detaliază consumul lor de alimente și băuturi.

Aceste date au inclus informații despre cât de des au consumat un pahar, sticlă sau cutie din fiecare băutură pe parcursul unui an.

Chestionarul a inclus trei tipuri de băuturi îndulcite cu zahăr, patru tipuri de suc de fructe, un tip de băutură necarbogazoasă din fructe îndulcite cu zahăr și trei tipuri de băuturi răcoritoare îndulcite artificial.

În timpul perioadei de urmărire, 81 de participanți au continuat să dezvolte starea de declin cognitiv

Studiul a constatat că cei care au băut cel puțin o băutură îndulcită artificial pe zi au de 2,9 ori mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer.

Cu toate acestea, efectul semnificativ asupra riscului de demență nu a fost observat atunci când cercetătorii s-au ajustat pentru alți factori, cum ar fi diabetul, de exemplu.

 

Recent Posts

Superstiții pentru Săptămâna Patimilor. Ce să faci în Vinerea Mare ca să fii sănătos tot anul

Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână premergătoare Paștelui, în care sunt organizate slujbe religioase speciale.Acestea sunt…

37 de minute ago

O zodie are parte de o mare cumpănă. Norocul dispare din viața ei

Mariana Cojocaru vine cu vești neplăcute pentru o singură zodie. Pe acești nativi îi așteaptă…

o oră ago

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

11 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

11 ore ago

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian