duminică, septembrie 25, 2022

Chimenul este un condiment obținut din semințele plantei Cuminum cyminum.

Multe feluri de mâncare folosesc chimen, în special alimente din regiunile sale native din Mediterana și Asia de Sud-Vest.

Chimenul conferă aroma sa distinctă chiliului, tamalelor și diverselor curry indiene. Aroma sa a fost descrisă ca pământească, nuci, condimentată și caldă.

Mai mult, chimenul a fost folosit de mult timp în medicina tradițională.

Te-ar mai interesa: Reghecampf a mers prea departe: Scandalul cu Anama...

Studiile moderne au confirmat că unele dintre beneficiile pentru sănătate sunt cunoscute în mod tradițional pentru chimen, inclusiv promovarea digestiei și reducerea infecțiilor transmise prin alimente.

Cercetările au relevat, de asemenea, câteva beneficii noi, precum promovarea pierderii în greutate și îmbunătățirea controlului glicemiei și a colesterolului.

Promovează digestia

Cea mai obișnuită utilizare tradițională a chimenului este pentru indigestie.

De fapt, cercetările moderne au confirmat că chimenul poate ajuta la creșterea digestiei normale De exemplu, poate crește activitatea enzimelor digestive, accelerând potențial digestia.

Te-ar mai interesa: Cifra de destin a Reginei Elisabeta. „Doi” și „nou...

Chimenul crește, de asemenea, eliberarea bilei din ficat. Bila ajută la digerarea grăsimilor și a anumitor nutrienți din intestine.

Într-un studiu, 57 de pacienți cu sindrom de colon iritabil (IBS) au raportat simptome îmbunătățite după administrarea de chimen concentrat timp de două săptămâni.

Este o sursă bogată de fier

Semințele de chimen sunt bogate în mod natural în fier

O linguriță de chimen măcinat conține 1,4 mg de fier sau 17,5% din Doza Zilinică Recomandată pentru adulți .

Te-ar mai interesa: Copiii cu malformații cardiace, șanse Zero la viaț...

Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți, afectând până la 20% din populația lumii și până la 10 din 1.000 de oameni în cele mai bogate națiuni.

În special, copiii au nevoie de fier pentru a sprijini creșterea, iar femeile tinere au nevoie de fier pentru a înlocui sângele pierdut în timpul menstruației.

Poate ajuta la diabet

Unele dintre componentele chimenului s-au dovedit promițătoare pentru a ajuta la tratarea diabetului.

Te-ar mai interesa: 3 lucruri pe care NU ar trebui să le faci niciodat...

Un studiu clinic a arătat că un supliment de chimen concentrat a îmbunătățit indicatorii timpurii ai diabetului la persoanele supraponderale, comparativ cu un placebo.

Chimenul conține, de asemenea, componente care contracarează unele dintre efectele pe termen lung ale diabetului.

Unul dintre modurile în care diabetul dăunează celulelor din organism este prin produsele finale avansate de glicație (AGE).

Te-ar mai interesa: Criză sanitară. Medic: Pacienții NU se mai pot tre...

Acestea sunt produse spontan în fluxul sanguin atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt ridicate pe perioade lungi de timp, deoarece sunt în diabet. AGE-urile sunt create atunci când zaharurile se atașează de proteine și le perturbă funcția normală.

Poate îmbunătăți colesterolul din sânge

Chimenul a îmbunătățit și colesterolul din sânge în studiile clinice.

Într-un studiu, 75 mg de chimen administrat de două ori pe zi timp de opt săptămâni au scăzut trigliceridele din sânge nesănătoase

Într-un alt studiu, nivelurile de colesterol LDL „rău” oxidat au scăzut cu aproape 10% la pacienții care au luat extract de chimen pe o lună și jumătate.

Poate promova pierderea în greutate și reducerea grăsimilor

Suplimentele de chimen concentrate au contribuit la promovarea pierderii în greutate în câteva studii clinice.

Un studiu efectuat pe 88 de femei supraponderale a constatat că iaurtul care conține 3 grame de chimen a favorizat pierderea în greutate, comparativ cu iaurtul fără acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private