Sari la conținut

Ingredientul banal din bucătărie care îți poate prelungi viața. În plus, scade colesterolul, reglează glicemia și tensiunea

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Usturoiul este unul dintre cele mai comune ingrediente culinare din întreaga lume. Multe mâncăruri din Europa, Africa, Asia și America folosesc această legumă cu aromă puternică.

Usturoiul este similar cu alte plante în formă de bulb, inclusiv ceapa, arpagicul, prazul și ceapa verde.

Dar usturoiul este special.

Timp de secole, oamenii au folosit usturoiul nu numai pentru gătit, ci și ca medicament.

Usturoiul medicinal de-a lungul timpului

Cercetătorii de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center și Universitatea Cornell au studiat utilizarea medicinală a usturoiului de-a lungul istoriei. Ei au găsit referiri la usturoi în texte antice din Egipt, Grecia, Roma, China și India.

De exemplu, în Grecia și Roma antice, oamenii considerau usturoiul un ajutor pentru forță și rezistență.

Primii atleți olimpici din Grecia mâncau usturoi pentru a-și îmbunătăți performanțele. Vechii romani hrăneau cu usturoi soldații și marinarii.

Muncitorii care au construit piramidele în Egipt mâncau usturoi. De fapt, aceasta este o temă de-a lungul istoriei timpurii – muncitorii mâncau usturoi pentru a-și spori forța.

usturoi crud
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dar de ce este usturoiul un aliment atât de sănătos?

Răspunsul scurt este că usturoiul creează un gaz numit hidrogen sulfurat.

La prima vedere, hidrogenul sulfurat nu pare foarte sănătos. De fapt, este toxic și inflamabil. Miroase a ouă stricate. Dar îndeplinește o funcție importantă în corpul nostru. Hidrogenul sulfurat relaxează vasele de sânge.

Relaxarea vaselor de sânge, la rândul său, permite unei cantități mai mari de oxigen să ajungă la organele corpului. Aceasta scade tensiunea arterială ridicată și protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare.

„Cardio” se referă la inimă, iar „vascular” se referă la vasele de sânge.

Unii cercetători din China au mers atât de departe încât au numit hidrogenul sulfurat cheia pentru o viață mai lungă.

Atât de multe studii privind usturoiul!

Într-un studiu din 2007, cercetătorii de la Universitatea Alabama din Birmingham au studiat modul în care usturoiul crește hidrogenul sulfurat și modul în care acesta, la rândul său, afectează celulele roșii din sânge.

David Kraus a condus acest studiu. La momentul respectiv, acesta era profesor asociat în cadrul Departamentelor de Științe ale Sănătății Mediului și Biologie ale universității. El și echipa sa au efectuat studiul pe șobolani. Ei au descoperit că, atunci când compușii de usturoi se transformau în hidrogen sulfurat în sistemul vascular, gazul determina relaxarea mușchilor.

În raportul lor, cercetătorii au scris: „Această relaxare este primul pas în scăderea hipertensiunii arteriale și obținerea efectelor de protecție a inimii”. Ei au descoperit că aceste efecte sănătoase sunt strâns legate de hidrogenul sulfurat produs de compușii de usturoi care interacționează cu celulele roșii din sânge.

În 2013, oamenii de știință au reușit, în sfârșit, să vadă cum se întâmplă acest proces. Chimiștii Alexander Lippert de la Southern Methodist University din Dallas și Vivian S. Lin au descoperit cum să observe acest proces în celulele umane vii.

Într-un comunicat de presă Science Daily, Lippert explică faptul că ei „au realizat o sondă chimică care reacționează și se aprinde atunci când celulele umane vii generează hidrogen sulfurat”. Înregistrarea video în timp real a lui Lippert prezintă celule umane vii care produc hidrogen sulfurat.

Descoperirea lor a deschis calea către mai multe cercetări privind beneficiile pentru sănătate ale usturoiului și producția de hidrogen sulfurat în organism.

În cadrul unui experiment realizat în 2015 la Universitatea Penn State, cercetătorii au injectat o soluție care ar crea hidrogen sulfurat în brațele unor tineri adulți sănătoși. Aceștia doreau să vadă ce efect ar avea hidrogenul sulfurat asupra unei mici zone a vaselor de sânge.

Constatările inițiale sunt că hidrogenul sulfurat a lărgit vasele de sânge, ceea ce a dus la creșterea fluxului de sânge. Acești cercetători intenționează să își continue cercetările. Ei și-au publicat rezultatele în The Journal of Physiology.

Usturoiul mai vechi poate fi chiar mai sănătos

Dar să părăsim laboratorul și să trecem la bucătărie. Nu aruncați usturoiul mai vechi care a răsărit. S-ar putea să fi crezut că usturoiul în care cresc germeni de culoare verde deschis a trecut de prima tinerețe sau este bătrân și pe cale să ajungă la coșul de gunoi.

Dar nu așa de repede.

Oamenii de știință au raportat în Journal of Agricultural and Food Chemistry că acest usturoi mai vechi are chiar mai multe proprietăți bune pentru organismul nostru decât usturoiul proaspăt. Atunci când cercetătorii au testat usturoiul care a germinat timp de cinci zile, au constatat că acesta avea o activitate antioxidantă mai mare decât bulbii de usturoi mai proaspeți.

De asemenea, pentru a obține efectul deplin al beneficiilor pentru sănătate ale usturoiului, nu îl adăugați în mâncare și nu gătiți imediat cu el. Tăierea, zdrobirea sau mărunțirea usturoiului eliberează compusul sănătos care se găsește în legumă. Însă încălzirea usturoiului sau adăugarea lui la alte ingrediente împiedică eliberarea acestui compus sănătos. Prin urmare, tăiați, zdrobiți sau tocați usturoiul și lăsați-l să se odihnească singur timp de câteva minute.

Așadar, există și dezavantaje ale usturoiului? Ei bine, același motiv pentru care usturoiul este bun pentru noi și bun în mâncăruri – mirosul puternic de sulf – este același motiv pentru care ne dă respirație urât mirositoare.

Dar ar putea exista un leac și pentru asta. Un alt studiu a arătat că mâncatul unui măr sau al unei salate după consumul de usturoi reduce mirosul puternic de usturoi din respirație.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel