Sari la conținut

BENEFICIILE medicale ale Postului Paştelui. Principalele efecte asupra organismului

postul pastelui
Sursă foto: Monitorul de Făgăraș
Postul Paștelui

Postul reprezintă perioada în care credincioșii nu consumă alimente de origine animală, fiind vorba despre un mijloc de mântuire și de curățare spirituală. Creștin-ortodocșii mai au de ținut 40 de zile de post înainte de Paște. Postul, cel mai lung din an, a început pe 18 martie și se sfârșeşte pe data de 5 mai. 

În perioada postului, credincioșii trebuie să se roage pentru curățarea sufletului. De asemenea, este interzis consumul de carne, brânză, ouă și lapte. În schimb, există și zile în care credincioșii au dezlegare la pește, cum ar fi sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pe 28 aprilie.

În perioada Postului Paștelui, medicii atrag atenţia că mulţi credincioşi consumă produse care nu sunt deloc sănătoase. Există câteva alimente care sunt consumate în mod regulat în post, însă este bine de știut că acestea au efecte nocive asupra organismului.

De aceea, este important să profităm cât mai mult de produsele simple și de mâncărurile preparate în casă, astfel încât să ne putem bucura de efectele pozitive ale postului.

Detoxifierea organismului

În perioada postului, organismul este eliberat de sarcina prelucrării alimentelor grele, motiv pentru care începe să elimine grăsimea depozitată pe anumite organe, care ne afectează considerabil sănătatea.

De asemenea, în timpul acestei cure, activitatea rinichilor, a ficatului și a altor organe este intensificată, iar toxinele din corp sunt transportate către căile de eliminare.

În acest caz, postul oferă și șansa pierderii în greutate, prin faptul că organismul începe să transforme grăsimea în energia de care are nevoie pentru susținerea funcțiilor sale.

Curățarea sângelui

Odată ce toxinele sunt eliminate, sângele este mult mai oxigenat, iar circulația este îmbunătățită. Efectul benefic va fi resimțit, de asemenea, și la nivelul inimii.

detox - pixabay
Detox – Sursa: Pixabay

Reechilibrare hormonală

Studiile au dovedit că alimentația de post are un efect benefic asupra echilibrului hormonal, fiind observate schimbări, de exemplu, în cazul femeilor care se confruntă cu endometrioză sau menstre neregulate, potrivit doc.ro.

Reducerea inflamației

Postul poate reduce nivelul de inflamație din corp, ceea ce poate avea beneficii privind reducerea simptomelor cauzate de afecțiunile inflamatorii.

Postul are numeroase alte beneficii, pe care le putem observa ușor în perioada în care respectăm un astfel de regim. Specialiștii atrag atenția că postul poate avea efecte uimitoare asupra organismului, însă doar dacă se bazează pe consumul de preparate simple, compuse din legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, nuci și semințe.

Cine are interdicţie?

Femeile însărcinate și vârstnicii cu probleme de sănătate sunt sfătuiți de specialiști să nu țină post. De asemenea, persoanele care urmează un tratament medicamentos trebuie să discute cu medicul înainte de a ține post.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel