luni, august 2, 2021

Ce trebuie să știe românii despre operațiile minim invazive. Este încă un subiect tratat cu scepticism, la noi în țară, potrivit neurochirurgului Dan Benția, în exclusivitate pentru Doctorul Zilei.

Când

vine vorba despre alegerile românilor în materie de intervenții chirurgicale, constatăm că aceștia sunt încă destul de tradiționaliști, nu sunt hotărâți dacă să aleagă operația tradițională versus operațiile minim invazive.

Deși ultimele vin cu avantaje reale, românii sunt încă sceptici. Mai multe despre operatiile neurochirurgicale minim invazive ne spune domnul doctor neurochirurg Dan Benția.

Conceptul de minim invaziv a apărut, la nivel mondial, în ultimii 20 de ani în multe discipline chirurgicale, fiind folosit din ce în ce mai mult și în neurochirurgie.

În esență, conceptul

de minim invaziv reprezintă tăieturi foarte mici, sub un 1 cm lungime, folosirea unor instrumente chirurgicale pentru aceste taieturi foarte mici, instrumente speciale adaptate pe această lungime și profunzime, presupune utilizarea unor aparate de vizualizare a plăgii operatorii mult mai performante decat ochiul uman: microscop operator, endoscop.

De asemenea, utilizează aparate adjuvante actului chirurgical specifice: aparate radiologice performante, braț mobil folosite intraoperator, neuronavigație cerebrală, spinală, etc. În neurochirurgie tehnicile minim invazive se pot folosi atât la

nivel cerebral  cât și la nivel spinal.

Vom enumera mai jos câteva dintre principalele indicații operatorii:

La nivel cerebral:

– în hidrocefalii (dilatarea sistemului ventricular cerebral) se folosește endoscopia cerebrală refăcându-se o cale de comunicare pentru lichidul cefalorahidian, chirurgia hipofizei cu ajutorul endoscopului nazal,

La nivel spinal:

În vertebroplastie și chifoplastie(introducerea cimentului într-o vertebră tasată, fracturată printr-un ac mai gros), endoscopie spinală (stabilizare coloană vertebrală prin introducerea de șuruburi în vertebre pe cale minim invaziva,

percutan (prin piele) .

În concluzie, prin aceste tehnici minim invazive atât spinale, cât și cerebrale, se asigură multiple beneficii:

– incizii mici, efect estetic,

– distrugeri mici ale țesuturilor cu vindecare rapidă,

– spitalizare scurtă , 1-2 zile,

– durată scazută a procedurii chirurgicale,

– impact psihologic favorabil,

– recuperare rapidă,

– reinsertie profesională rapidă post-operator.

Beneficiile indicate mai sus fac diferența atât pentru medicul neurochirurg, dar mai ales pentru pacient.

Ultimele stiri

Parteneri