Sari la conținut

Medic neurochirurg: De ce recidiveaza herniile de disc lombare? Ce se intampla la nivelul discului intervertebral operat

De ce recidiveaza herniile de disc lombare? Explicatiile medicului neurochirurg, in exclusivitate pentru Doctorul Zilei.

Herniile de disc lombare pot recidiva dupa prima operatie intr-un procent de 6-12%. Sigur, procentul poate fi discutabil, unii pot sa il considere mic, altii prea mare. Totusi, la nivelul individual al fiecarui pacient, poate sa însemne ceva. Mai multe despre reaparitia acestor probleme de sanatate ne spune medicul neurochirurg, Dan Bentia.

In ce consta recidiva herniei de disc la nivelul discului intervertebral care a fost operat?

Deoarece nu se poate scoate niciodata tot materialul discal, exista situatii cand se produce o noua ruptura si o noua efractie la nivelul discului.

In consecinta, o noua cantitate de material discal va fi expulzata in canalul spinal apasand maduva sau/si nervii. Aceasta expulzie de material discal care apasa pe maduva si nerv apare in contextul existentei unei fibroze post-operatorii( dupa operatia de hernie de disc la nivelul locului operatie se produce un tesut cicatricial, fibros care inglobeaza elementele nervoase de la acest nivel).

Gravitatea recidivei consta tocmai in expulzia unei cantitati de disc din material discal intr-un spatiu inextensibil datorita acestei fibroze. Locul recidivei in disc este lateral de locul operatie deoarece la acest nivel mai poate ramane material discal intraoperator care poate fi expulzat ulterior. Niciodata nu se poate scoate tot materialul discal la nivelul primei operatii din ratiuni de tehnica si siguranta operatorie. Ca sa discutam de o reala recidiva discala trebuie sa avem acelasi disc bolnav ca la prima operatie si sa se produca pe aceeasi parte.

Cauzele care pot duce la recidiva de disc sunt multiple!

⦁    Pacientul nu respecta indicatiile medicale si face efort post-operator.

⦁    Pacientul nu slabeste desi i s-a indicat si mentine o greutate excesiva post operator.

⦁    Exista o predispozitie genetica.

⦁    Calitatea slaba a proteinelor din discul intervertebral care favorizeaza rupturi discale repetate chiar la eforturi fizice mici ( carente alimentare, fumat, alcool, droguri etc)

⦁    Nu in ultimul rand, defecte de tehnica operatorie, chirurgul nu a curatat discul corect intraoperator cum am spus mai sus, in special in portiunile laterale ale discului.

Care sunt simptomele acestei boli?

⦁    Reaparitia durerii lombare

⦁    Reaparitia durerii pe picior, amorteli

⦁    Slabiciunea labei piciorului( pareza sau paralizii pe picior)

⦁    Tulburari sfincteriene pentru urina si materie fecala in stare grava

Cand se prezinta pacientul la neurochirurg

Cand apar aceste simptome si cu un examen RMN care arata hernia de disc recidivata.

Cele mai frecvente recidive apar in primele 12 luni post-operator.

Diagnosticul pozitiv se pune pe examenul clinic si pe cel RMN. Tratamentul in stadii incipiente, doar dureri lombare, hernie mica se poate face doar apeland la tratament medical, repaus la pat si ulterior tratament fizio-chineto-terapic. In fazele avansate ale bolii este indicata operatia: redeschidere, eliberare cicatrice operatie, inlaturarea herniei de disc lombare recidivate.

Operatia prezinta un grad crescut de dificultate fata de hernia de disc primara, este o interventie minim invaziva si microchirurgicala ( ex: incizii mici, suferinte minime ale tesutului inconjurator, operatii asistate in intregime de microscop operator). Rezultatele sunt foarte bune si rapide, pacientii se pot externa la 3 zile post -operator si in general se reintegreaza la 3 saptamani social cu conditia sa respecte indicatiile medicului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel