Sari la conținut

Bill Gates vorbește de următoarea pandemie. Va fi mai devastatoare decât cea de covid!

Este necesar un efort global de cercetare în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru a se asigura că lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie, care ar putea fi mult mai agresivă decât Covid, a spus Bill Gates, potrivit The Guardian.

Fondatorul Microsoft a spus că numărul de decese „complet îngrozitor”, dar și daunele economice cauzate de coronavirus ar trebui să conducă spre finanțarea proiectelor menite să îmbunătățească vaccinurile, tratamentele și testele de diagnosticare care vor fi necesare pentru a limita mai eficient următoarea pandemie.

Într-un interviu cu fostul secretar al Sănătății din Marea Britanie, Jeremy Hunt, pentru thinktank-ul Policy Exchange, Gates a spus că bugetele de cercetare și dezvoltare ar trebui să se concentreze pe punctele slabe expuse de răspândirea rapidă a Covid-ului în întreaga lume. „Știi, nu am avut vaccinuri care să blocheze transmiterea. Avem vaccinuri care te ajută cu sănătatea ta, dar au redus doar puțin transmiterea”, a spus el. „Avem nevoie de un nou mod de a face vaccinuri.”

Citeste si:

Vaccinurile Covid blochează parțial transmiterea virusului, dar sunt mai eficiente în prevenirea bolilor severe. Grupul de experți în eficacitatea vaccinurilor care se află în comitetul guvernamental Sage estimează că protecția împotriva infecției este de 65% după două injecții de AstraZeneca și de 75% după două doze de Pfizer, ambele oferind aproximativ 95% protecție împotriva spitalizării. Totuși, imunitatea scade în timp.

”Știți, nu avem vaccinuri care să blocheze transmiterea (COVID-19). Avem vaccinuri care îți protejează sănătatea, dar reduc doar puțin transmiterea”, subliniază el. „Avem nevoie de un nou mod de a face vaccinuri”, mai spune acesta.

Totodată, Gates deplânge lipsa unor tratament eficiente COVID. Acesta spune că, deși steroidul dexametazonă și noul medicament antiviral molnupiravir ar putea ajuta, impactul terapeutic a fost „mult mai mic decât ar fi trebuit să fie”.

Acesta critică dur și eșecul în ceea ce privește testarea în scăderea mortalității cauzate de COVID.

Bill Gates, care avertiza în 2014, într-o conferință Ted, că lumea nu era pregătită în vederea viitoare pandemii, speră că, peste cinci ani, să poată scrie o carte despre felul în care lumea este pregătită în prezent de această eventualitate.

„Va fi nevoie de zeci de miliarde în cercetare și dezvoltare”, a spus el, „și probabil aproximativ un miliard pe an pentru un grup de lucru pentru pandemie la nivelul OMS (Organizația Mondială a Sănătății)”.

Grupul de lucru al OMS va efectua supravegherea pandemiei și va organiza ceea ce Gates a numit „jocuri cu germenii”, adică răspunsurile țărilor la evenimente care ar putea declanșa viitoarea criză, cum ar fi un bioterorist care declanșează variola în 10 aeroporturi.

„Există epidemii cauzate în mod natural și epidemii cauzate de bioterorism care ar putea fi chiar mult mai rele decât ceea ce am experimentat astăzi”, a spus Gates. „Și totuși, progresele în știința medicală ar trebui să ne ofere instrumente pe care, știți, le-am putea face mult mai bine. Așadar, aceasta ar fi o prioritate. Anul următor va trebui, însă, să facem alocări, inclusiv acest grup de lucru mondial privind pandemia”, a adăugat Gates, potrivit The Guardian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.