Sari la conținut

Boala Alzheimer este ereditară? Care sunt primele semne și manifestări?

Vitamine si minerale pentru creier
Sursă foto: pixabay
Lipsa unei anumite vitamine crește riscul apariției bolii Alzheimer.

Din cuprinsul articolului

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care se manifestă prin tulburări de memorie, gândire și comportament. Simptomele au o avoluție treptată și, odată cu trecerea timpului, acestea ajung să afecteze capacitatea generală de a efectua activități zilnice. Iată ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune, dacă boala alzheimer este ereditară și care sunt primele semne de îngrijorare.

Deși cauzele principale a bolii Alzheimer, se considera ca boala este determinate de o combinatie de factori genetici, comportamentali si de mediu care afecteaza celulele creierului. De asemenea, apariția bolii Alzheimer este asociată cu anumite proteine de la nivelul creierului care nu mai functioneaza normal, perturba activitatea neuronilor si elibereaza substante toxice.

Simptome specifice bolii Alzheimer:

  • probleme de memorie repetate care includ repetarea întrebărilor, frazelor, cuvintelor, conversațiilor evenimentelor
  • dificultăți de concentrare, planificare și rezolvarea problemelor întâlnite
  • dificultăți în realizarea activităților de zi cu zi
  • dezorientare și confuzie în privința timpului
  • probleme de orientare și probleme vizuale, preucm rătăcirea (chiar și în spații cunoscute)
  • schimbări de dispoziție (depresie, apatie, iritabilitate, agresivitate)
  • reducerea vocabularului și probleme de limbaj vorbit sau scris

Este boala Alzheimer ereditară?

Doar pentru că un membru al familiei a avut Alzheimer nu înseamnă că boala este inevitabilă, potrivit Adevărul. Atunci când boala apare la o vârstă tânără (cazuri rare) poate fi determinată de anumite mutaţii genetice transmise de la o generaţie la alta. Specialiştii nu exclud însă o predispoziţie genetică care cresc riscul unor persoane pe măsura avansării în vârstă. Riscul este mai mare pentru persoanele care unul dintre părinți, frați suferă de această boală.

Poate fi boala prevenită?

Până acum, nu există nicio dovadă ştiinţifică potrivit căreia maladia Alzheimer sau declinul cognitiv poate fi prevenit. Ceea ce se ştie până acum este că un stil de viaţă sănătos – care include o dietă sănătoasă, activitate fizică, menţinerea unei greutăţi normale, renunţarea la fumat – menţine sănătatea organismului şi reduce riscul de boli cronice. Oamenii de ştiinţă sunt preocupaţi de posibilitatea ca un stil de viaţă sănătos să încetinească evoluţia maladiei Alzheimer, precum şi de rolul stimulării intelectuale şi al socializării în reducerea riscului de a dezvolta boala.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: