Sari la conținut

Boala articulațiilor care afectează mai mult femeile. Netratată duce la invaliditate

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează articulaţiile mici, în special pe cele ale mâinilor, provocând dureri, inflamaţii, rigiditate şi, în timp, pierderea mobilităţii.

Durerile la nivelul încheieturilor mâinii, senzația de înțepeneală dimineața la trezire sau seara înainte de culcare, oboseala fără o explicație evidentă, scăderea în greutate și durerile musculare sunt tot atâtea semne care ar trebui să ne trimită la cabinetul medicului specialist reumatolog. Alte semne ale bolii sunt: febră, inflamarea articulațiilor, ochi, gură uscate, nodule care apar sub piele la nivelul coatelor și a mâinilor.

În România, estimările privind prevalența artritei reumatoide în rândul populației este de 200.000 de persoane.

Artrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară care afectează de regulă articulațiile mâinii și care schimbă radical calitatea vieții pacienților. “Este o boală autoimună. Sistemul imunitar care de obicei acționează pentru apărarea organismului începe să se atace pe sine. În poliartrită, durerea apare la articulațiile mici și este însoțită de redoare matinală, adică senzația de înțepenire a degetelor mai lungă de 30 de minute”, explică Vlad Iliaș.

Tratamentul, în funcție de gravitatea bolii

„La alegerea tratamentului se va ține cont în primul rând de gravitatea bolii, de timpul scurs de la debutul acesteia și de efectele secundare pe care le are medicamentul respectiv. Există diverse tipuri de medicamente și fiecare acționează diferit : analgezice, medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, medicamente de fond nonbiologice, hormoni corticosteroizi (prednisonul), medicamente biologice. Pentru că ele acționează diferit, de cele mai multe ori se prescrie o combinație de medicamente. De cele mai multe ori tratamentul începe cu o combinație de medicamente de fond nonbiologice asociate cu cortizon și/sau antiinflamatoare nesteroidiene. Aceste medicamente stopează răspunsul imun anormal și exagerat care apare în poliartrita reumatoidă. Dacă după șase luni de administrare acest tratament nu are efect, se inițiază terapia biologică cu anticorpi care blochează produșii eliminați de celulele imune (acești produsi sunt responsabili de distrucțiile articulare). Terapia biologică se inițiază în formele severe de poliartrită reumatoidă care nu răspund la terapia imunosupresoare cu medicamente nonbiologice. Scopul tratamentului este remisiunea poliartritei reumatoide. Asta înseamnă să nu existe nici o durere articulară și testele de inflamație să fie în parametri normali”.

Incidență mare între 40 și 60 de ani

Boala apare la orice vârstă, cu incidență maximă între 40 și 60 de ani, femeile fiind mai afectate (raportul fiind de trei femei la un bărbat). Întrucât cauza acestei afecțiuni nu este cunoscută, boala nu poate fi vindecată însă tratamentul o poate stopa sau încetini astfel încât pacienții să poată duce o viață normală.
„Inflamarea unei articulații poate deteriora permanent articulația respectivă. Iar articulațiile, odată distruse ca urmare a inflamării, nu se mai refac. De aceea, tratamentul pune accent pe prevenirea deteriorării acestora. Există la ora actuală tratamente eficiente pentru a ține în frâu boala pe aproape toată durata vieții pacienților. Extrem de important este momentul când începe tratamentul. Cu cât acesta începe mai aproape de debutul bolii, cu atât rezultatele pe termen lung sunt mai bune”, adaugă dr. Iliaș.

Fără tratament este o afecțiune invalidantă

Pentru că boala se manifestă și evoluează diferit de la o persoană la alta, tratamentul va fi personalizat, mai spune medicul specialist. Afecțiunea este una controlabilă atâta vreme cât tratamentul prescris de medicul specialist este urmat corect, fără întrerupere. “Fiind o boală nevindecabilă, tratamentul nu se oprește dacă durerile dispar. În acest caz se poate scădea doza sau se poate renunța la unul dintre medicamente”, mai spune medicul.
Pentru că este o boală foarte agresivă, fără tratament corespunzător poate duce la invaliditate fizică importantă. Pacienții au un risc crescut de neoplazii, de infecții, de afecțiuni pulmonare, de hemoragii digestive și de boli cardiovasculare. Statisticile arată că, în România, aproape 75% din pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă sunt în cele din urmă obligați să se pensioneze.

Fumatul, interzis cu desăvârșire

Cei care suferă de poliartrită reumatoidă trebuie să renunțe total la țigări. Numeroase studiii arată ca poliartrita reumatoidă este mai agresivă și răspunde mai puțin la tratament în cazul fumătorilor.
Odihna în timpul nopții este foarte importantă. Dacă somnul este prost, pacientul va fi obosit și va suporta mai greu durerea. Articulațiile inflamate nu trebuie suprasolicitate. Trebuie evitată ridicarea și purtarea de greutăț în exces.
Mișcarea, în special kinetoterapia, poate fi de un real folos pacienților cu poliartrită. Ea menține mobilitatea articulară și tonusul muscular, dar, trebuie practicată la recomandarea medicului specialist sau kinetoterapeutului.
Alimentația trebuie să conțină multe fructe și legume și să fie variată pentru a aduce toți nutrienții necesari organismului. Sporturi potrivite sunt cele în care mișcarea este moderată, iar articulațiile nu suportă șocuri mari (badminton, tenis, mersul pe jos, cu bicicleta, înotul). Infecțiile și răcelile trebuie tratate corect.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel