duminică, iunie 4, 2023

Boala contagioasă care face ravagii în școli și grădinițe. La scurt timp după explozia de cazuri de gripă și viroze, au început să se înmulțească cu repeziciune și cazurile de infecţii bacteriene foarte contagioase.

Mai exact, este vorba despre scarlatină, care în principiu îi afectează pe copii, dar care se poate transmite și la adulți.

Scarlatina este o boală bacteriană care apare la unele persoane care au angină streptococică. Cunoscută și sub numele de scarlatină, scarlatina se caracterizează printr-o erupție cutanată de culoare roșu aprins care acoperă cea mai mare parte a corpului. Scarlatina include aproape întotdeauna o durere în gât și o febră mare.

Te-ar mai interesa: Medicii trag un semnal de alarmă! Otrava care îți ...

Scarlatina este cel mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Deși scarlatina a fost considerată cândva o boală gravă a copilăriei, tratamentele cu antibiotice au făcut-o mai puțin amenințătoare. Totuși, dacă nu este tratată, scarlatina poate duce la afecțiuni mai grave care afectează inima, rinichii și alte părți ale corpului, scrie MayoClinic.


Care sunt simptomele

Potrivit ObservatorNews, Mihai Craiu, medic pediatru a declarat că: Scarlatina în sine prin severitate nu e cu nimic diferită de faringoamigdalita streptococică, tot febră faci, tot mănâncă greu copilul, tot durere în gât şi deshidratare, numai că are această erupţie caracteristică aspră, aşa ca un şmirghel la palpare şi limbă zmeurie.

Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...

Scarlatina este contagioasă şi se transmite foarte uşor

Mihai Craiu, medic pediatru: Bolnavul poate să infecteze, în principiu, unul din zece persoane din jurul lui. Este contagios dacă nu respectăm nişte reguli elementare pentru că el nu se trabsmite de la mare distanţă prin aer, el se transmite în apropiere prin folosirea împreună a diverselor lucruri de mâncat, de băut sau dacă picături de salivă ajung la distanţă foarte mică de pe un copil pe celalalt.

Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...

Adrian Marinescu, infecţionist: Se transmite cu uşurinţă în familie, în colectivitate şi cei care sunt vulnerabili sau cu alte probleme, persoanele în vârstă pot de asemenea să facă infecţie streptococică şi vă spuneam că nu e vorba doar de scarlatină. Streptococol betahemolitic de grup A poate să dea o grupă largă de afecţiuni şi unele dintre ele pot fi severe şi să le pună viaţa în pericol.

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private