marți, iunie 28, 2022

Statisticile privind sănătatea românilor sunt de la an la an tot mai îngrijorătoare, iar medicii trag un semnal de alarmă. Din păcate, aproximativ 50% dintre români nu știu că se confruntă cu un asemnea diagnostic.

Potrivit statisticilor, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială.La vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ una din șapte persoane suferă de hipertensiune arterială, pentru ca la vârste între 25 și 34 de ani să avem de-a face cu o persoană din cinci afectate.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă bei apă cu lămâie în fiecare z...

Statisticile cresc pe măsura vârstei, astfel între 35 și 44 de ani una din trei persoane sunt afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială.

Prof. dr. Elisabeta Bădilă, Societatea Română de Cardiologie: „Este bine să controlăm valorile tensionale cât mai des pentru că acest context general național și internațional generator de stres poate induce hipertensiune, mai ales după vârsta de 40 de ani, când începe și un grad de rigiditate a arterelor. Vârsta arterelor este de fapt vârtsa reală a individului. Prin acest gest simplu, de măsurare a tensiunii arteriale, putem preveni consecințe nefaste ulterioare.

Te-ar mai interesa: Zi importantă pentru 4 zodii. Astrolog: Luna aceas...

Poate e greu de crezut că o valoare tensională crescută la momentul actual poate, pentru prima oară sau a doua oară în viața unui individ, reprezenta un factor de risc important. Dar aceea este o măsurătoare de moment. Niciunul dintre noi nu știe dacă în cursul nopții, a doua zi când nu ne măsurăm tensiune arterială, valorile nu sunt mai mari decât atât și ne putem trezi cu evenimente de tipul accident vascular cerebral.”

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău după ce ai slăbit? Me...

În cadrul unei analize cantitative din 2021 vizând atitudinea față de hipertensiunea arterială , 31% dintre românii între 56 și 70 de ani consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită odată ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar dacă nu o tratezi. Un procent mai mic decât în 2019 (78% vs 83%) cunoaște faptul că în cazul hipertensiunii tratamentul medicamentos se urmează toată viața.

Te-ar mai interesa: Dietă Romanița Iovan. Cum a slăbit 24 de kilograme...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private