joi, ianuarie 27, 2022

Plămânii sunt organe esențiale pentru corp, asigurând oxigenarea organelor și țesuturilor. Sănătatea plămânilor este foarte importantă, motiv pentru care este indicat să acorzi atenție posibilelor schimbări sesizate în modul normal de funcționare al acestora.

Astmul bronșic este una dintre cele mai comune boli ale plămânilor sau, mai bine spus, o boală a căilor aeriene din plămâni.

Te-ar mai interesa: De cât iod avem nevoie ca să nu facem boli de tiro...

Dacă nu este diagnosticată la timp, această boală poate avea complicații severe și poate fi chiar letală.

Iată care sunt primele semne de alarmă ale astmului bronșic:

  • tusea subită (manifestată pe timpul nopții, în urma unui efort fizic intens sau chiar dupa o repriză puternică de râs, este unul dintre primele semne ale afecțiunii;
  • senzația de presiune ce poate fi asemănată cu un ghem de durere în capul pieptului;
  • dispneea sau senzația de sufocare este unul dintre cele mai cunoscute simptome de astm bronșic;
  • Respirație șuierătoare (șuieratul plămânilor), o sursă de mare disconfort pentru toți cei care suferă de astm bronșic.

Astmul bronșic poate fi letal

Oana Arghir, pneumolog, a vorbit la Antena 3 despre importanța unui diagnostic timpuriu și, de asemenea, unde poate evolua boala dacă nu este ținută sub control.

„În momentul în care diagnosticul este pus prea târziu, pot apărea modificări la nivelul căilor respiratorii, respectiv remodelarea bronşică. Toate aceste lucruri pot avea o soluţie dacă există un dialog între pacient, medicul de familie şi medicul specialist. Crizele de astm pot fi severe, ba chiar letale.

Te-ar mai interesa: Se va încheia vreodată pandemia COVID-19? Experții...

Se administrează de obicei corticoterapie pe cale sistemică. Pacientul necesită spitalizare în terapie intensivă. Această terapie, administrată în mod repetat, poate să-i facă rău pacientului. Noi milităm pentru diagnosticarea la timp a formelor grave de astm sever, întrucât, în România, există tratament pentru această categorie de bolnavi. (…)

De obicei, această inflamaţie locală se răsfrânge la nivelul întregului organism şi aceşti pacienţi ajung să devină corticodependenţi şi pot dezvolta afecţiuni grave. Important este să evităm recomandarea şi repetitivitatea corticoterapiei pe cale sistemică din dorinţa de a deţine controlul.

Te-ar mai interesa: Povestea băiețelului care s-a născut cu o inimă în...

Orice astm bronşic necesită o monitorizare vigilentă din partea medicului de familie. Necesită un screening a eozinofilelor în sânge”, a explicat medicul Oana Arghir.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private