Sari la conținut

Boală extrem de rară: O femeie a purtat un „făt de piatră” în corp, timp de nouă ani. Blestemul care a ucis-o

Boală extrem de rară: O refugiată congoleză din SUA a murit după o malnutriție severă. Motivul este unul înfiorător: intestinele i-au fost blocate din cauza unui făt calcificat, pe care l-a purtat în corp timp de nouă ani lungi.

Femeia, care suferea de mult timp de crampe stomacale și indigestie, nu a putut să mănânce din cauza „fătului de piatră”, care a fost descoperit în urma unei scanări.

Boală extrem de rară: O femeie a purtat un „făt de piatră” în corp, timp de nouă ani

Femeia, în vârstă de 50 de ani, sosise din Congo în SUA cu câteva zile în urmă și s-a îmbolnăvit foarte mult după ce a încetat complet să mănânce, deoarece fătul mort îi bloca abdomenul inferior și punea presiune asupra intestinului.

Medicii au spus că a refuzat operația, după ce starea ei a fost pusă pe seama unei practici de vrăjitorie.

În Tanzania, ea a avut opt copii, născuți pe cale naturală. Trei au murit la scurt timp după naștere. Femeia a vizitat o clinică în timpul celei de-a noua sarcini, după ce a observat că copilul ei nu se mai mișcă, iar medicii i-au spus că copilul nu are bătăi de inimă și i-au recomandat să încerce să-l nască în mod natural acasă. Dacă acest lucru nu ar fi funcționat, au spus ei, ar trebui să se întoarcă în două săptămâni.

Femeia a urmat instrucțiunile, dar când s-a întors la clinică a fost abordată de oameni din afară, acuzând-o de „lucrare rea” și „uciderea bebelușului”, ceea ce a convins-o să nu solicite niciun ajutor medical.

Apoi a petrecut nouă ani purtând fătul mort în ea și nu a avut contact cu medicii până când a primit un control de sănătate cu șase luni înainte de a fi reinstalată în Statele Unite.

Medicii i-au oferit o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta masa calcificată, dar ea a refuzat și a spus că afecțiunea este rezultatul unui blestem pe care cineva i-a pus-o în Tanzania.

„Vă voi anunța când sunt gata; Nu mi-e frică de moarte”, a spus femeia. 

Medicii au convins-o în cele din urmă să ia antibiotice pentru a-i ajuta cu problemele stomacale și pastile pentru a-i scădea tensiunea arterială, dar femeia a refuzat în continuare operația.

A woman carries a rare 'stone foetus' in her body for nine years, dies of severe malnutrition

Există doar 290 de cazuri de litopedie

Potrivit medicilor, fătul a împiedicat intestinele ei să-și îndeplinească funcțiile, inclusiv absorbția nutrienților vitali. Afecțiunea, una extrem de rară este cunoscută sub numele de Lithopedion.

Potrivit lucrării Journal of the Royal Society of Medicine, din 1996 au fost documentate doar 290 de cazuri de litopedie.

Ce este litopedia

Potrivit Annals of Saudi Medicine, cuvântul lithopedion este derivat din grecescul lithos care înseamnă piatră, plus paidion, care înseamnă copil. Descrie un făt extrauterin mort care a devenit calcificat.

Medicii spun că majoritatea cazurilor sunt descoperite întâmplător doar în momentul intervenției chirurgicale, necropsiei sau controlului abdomenului sau bazinului.

Litopedionul este o apariție obstetricală rar, iar incidența sa este dificil de calculat, deoarece multe cazuri sunt fie nerecunoscute, fie nediagnosticate.

În cele 16 rapoarte de caz din literatura mondială din 1966 (12 în limba engleză), cinci dintre pacienți aveau peste 65 de ani.

În aceste 12 rapoarte de caz în limba engleză, caracteristicile au fost păstrate timp de 1,5 până la 35 de ani, cu șapte păstrate timp de 15 ani sau mai mult.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel