Sari la conținut

Boala ficatului gras: semnul de avertizare de pe fața că boala este ireversibilă

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala ficatului gras nonalcoolic este acumularea de grăsime în ficat care nu este cauzată de consumul de alcool. Un ficat sănătos conține niște grăsimi. Cu toate acestea, atunci când grăsimea reprezintă mai mult de cinci la sută din greutatea ficatului, o persoană ar putea suferi de boala ficatului gras. Icterul este unul dintre semnele care ar putea indica complicații incurabile.

Potrivit British Liver Trust, „este de așteptat ca boala hepatică să depășească bolile de inimă ca fiind cea mai mare cauză de deces prematur în următorii câțiva ani”. S-a estimat că, în Marea Britanie, una din trei persoane are boală hepatică grasă non-alcoolică în stadiu incipient. Dintre acestea, 20 la sută sunt susceptibile să se agraveze și să dezvolte ciroză. Aceasta este ultima etapă a leziunilor hepatice pe termen lung.

Odată cu ciroza, țesutul cicatricial începe să înlocuiască celulele sănătoase ale ficatului.

Boala reduce capacitatea organismului de a digera alimentele, de a absorbi nutrienții și de a lupta împotriva infecțiilor.

Potrivit Pinnacle Clinical Research, boala ficatului gras ar putea afecta organul „ani sau chiar decenii” fără a produce niciun simptom.

Icterul ar putea fi un semn că boala a evoluat spre ciroză, ale cărei cicatrici „nu pot fi vindecate”.

Icterul este o afecțiune care face ca pielea și albul ochilor să devină galbene, în timp ce urina întunecă.

Se întâmplă atunci când bilirubina, o substanță galbenă provenită din sinteza hemoglobinei, nu este eliminată suficient de repede.

Când se întâmplă acest lucru, bilirubina se acumulează în sânge.

Sistemul cardiovascular îl va depune apoi în piele, ochi și alte țesuturi, îngălbenind părțile corpului.

O analiză a lui Johan Fevery de la Spitalul Universitar Gasthuisberg sugerează că ciroza poate fi însoțită de o creștere progresivă a nivelului de bilirubină.

Studiul susține că icterul este un eveniment „relativ târziu” în boala hepatică cronică și indică o disfuncție severă a organelor.

Ciroza, de fapt, este stadiul târziu al bolii hepatice grase în care organul are cicatrici substanțiale.

Când boala progresează, țesutul cicatricial se acumulează, îngreunând funcționarea normală a ficatului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel