Sari la conținut

Boala ficatului gras: vitamina care ar putea trata o formă avansată a acestei afecțiuni

Litiaza biliară se referă la formarea de pietre în vezică
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este important să consulți un medic dacă ai simptomele litiazei biliare pentru a primi un diagnostic adecvat și pentru a stabili un plan de tratament potrivit

Deși stadiile incipiente ale bolii hepatice grase non-alcoolice nu sunt de obicei dăunătoare, forma avansată a acestei afecțiuni poate stârni unele probleme „grave”. Cu toate acestea, cercetătorii cred că ar fi putut identifica o vitamină care ar putea trata o etapă ulterioară a bolii.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) se dezvoltă în patru etape principale, steatohepatita non-alcoolică (NASH) fiind a doua. Anterior, nu exista un tratament farmacologic pentru această etapă „mai gravă”; cu toate acestea, o vitamină pare să fie un candidat puternic acum.

După cum sugerează și numele, boala hepatică grasă non-alcoolică nu are nimic de-a face cu alcoolul.

Această afecțiune descrie o serie de afecțiuni care au un lucru în comun – o acumulare de grăsime în ficat.

Acum, oamenii de știință de la Duke-NUS Medical School din Singapore au descoperit un mecanism care duce la o formă avansată de boală a ficatului gras – NASH.

În plus, studiul, publicat în Journal of Hepatology, a mai descoperit că suplimentele de vitamina B12 și acid folic ar putea inversa acest proces.

Acest lucru este deosebit de important deoarece NAFLD este considerată „o cauză principală” a transplanturilor de ficat la nivel mondial, explică studiul.

Etapa pe care cercetătorii au înțeles-o mai bine – cunoscută sub numele de NASH – detaliază starea care progresează spre inflamație.

Dr. Madhulika Tripathi, primul autor al studiului, a declarat: „În timp ce depunerea de grăsime în ficat este reversibilă în stadiile sale incipiente, progresia sa la NASH provoacă disfuncție hepatică, ciroză și crește riscul de cancer hepatic”.

Nu există tratamente farmacologice pentru NASH în acest moment, dar oamenii de știință au înțeles anterior că este legată de niveluri crescute în sânge ale unui aminoacid numit homocisteină.

Acum, această echipă de cercetare a reușit să înțeleagă mai bine rolul homocisteinei.

Privind modelele preclinice și oamenii, ei au descoperit că, pe măsură ce nivelurile de homocisteină au crescut în ficat, aminoacidul atașat la diferite proteine hepatice și-a schimbat structura și le-a afectat funcționarea.

În special, atunci când homocisteina s-a atașat la o proteină numită sintaxina 17, a blocat proteina să își îndeplinească rolul de transport și digerare a grăsimilor și de prevenire a inflamației.

Acest proces pare să inducă dezvoltarea și progresia bolii hepatice grase la NASH.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina B12 și acid folic a crescut nivelul de sintaxină 17 din ficat și i-a restabilit rolul.

În plus, a încetinit, de asemenea, progresia NASH și a inversat inflamația și fibroza ficatului, care este a treia etapă a NAFLD.

Coautorul studiului, Dr. Brijesh Singh, a declarat: „Descoperirile noastre sunt atât interesante, cât și importante, deoarece sugerează că o terapie relativ ieftină, vitamina B12 și acid folic, ar putea fi utilizată pentru a preveni și/sau a întârzia progresia NASH.

În plus, nivelurile serice și hepatice de homocisteină ar putea servi ca biomarker pentru severitatea NASH”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel