Sari la conținut

Boala GRAVĂ, asimptomatică, pe care majoritate nu știu că o au. Cei mai afectați sunt cei născuți înainte de 1989

ficat gras
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Predispoziția genetică a bolilor de ficat

Din cuprinsul articolului

Boală asimptomatică ce reprezintă un real pericol pentru viața pacientului, provoacă un val de îngrijorare și în țara noastră.

România ocupă locul doi la infecțiile cu hepatitele virale B și C, iar la nivel european există 3 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei, dintre care numai 1,2 milioane sunt diagnosticate, 1 milion tratate şi doar 500.000 vindecate.

Medicul Adrian Streinu-Cercel atrage atenţia că 80% dintre persoanele infectate nu își dau seama că suferă de această afecțiune, simțindu-se doar puțin mai obosite, o stare care ar putea fi provocată de activitățile cotidiene.

Nedepistat la timp, acest virus continuă să afecteze organismul pe termen lung, astfel că, în funcție de gravitatea bolii, infecția cu Hepatita C poate scurta viața unei persoane cu până la zece ani.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel sfătuieşte românii născuţi înainte de 1990 „să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”.

Profesorul Cercel aminteşte că în România este în desfăşurare un program de eradicare a hepatitelor virale. Românii beneficiază de teste gratuite pentru depistarea infectării cu virusul hepatic B şi C. Testele se fac în mod gratuit prin medicul de familie.

Virusul hepatic este o stigmă socială

„Am avut pacienți cu care am luptat cu ei să meargă la tratament și au acceptat cu greu să meargă să-și facă tratament, pe motiv că se simt bine, nu-i doare nimic, au alte treburi mai importante. Această infecție virală este un ucigaș tăcut. Și chiar în proiect ne lovim de aceste situații. În momentul în care sunt îndrumați de medicul de familie către stadializare, refuză. Că nu au bani, nu au timp, au treabă în grădină.

Motivele sunt diverse. Am fost cu caravana, în comunități pentru stadializare, pentru persoane greu deplasabile. Și aici au fost greu de convins.

După testare au fost persoane care au fost depistate pozitiv, s-au dus acasă și au spus acest lucru, s-a întâmplat să se lase cu un divorț pentru că este o stigmă socială. Așa este înțeleasă în momentul de față”, explică dr. Mihaela Udrescu, coordonator al grupului Gastro din SNMF

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel