luni, ianuarie 30, 2023

Boală asimptomatică ce reprezintă un real pericol pentru viața pacientului, provoacă un val de îngrijorare și în țara noastră.

România ocupă locul doi la infecțiile cu hepatitele virale B și C, iar la nivel european există 3 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei, dintre care numai 1,2 milioane sunt diagnosticate, 1 milion tratate şi doar 500.000 vindecate.

Medicul Adrian Streinu-Cercel atrage atenţia că 80% dintre persoanele infectate nu își dau seama că suferă de această afecțiune, simțindu-se doar puțin mai obosite, o stare care ar putea fi provocată de activitățile cotidiene.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Zicala ”gras și sănătos” e cât ...

Nedepistat la timp, acest virus continuă să afecteze organismul pe termen lung, astfel că, în funcție de gravitatea bolii, infecția cu Hepatita C poate scurta viața unei persoane cu până la zece ani.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel sfătuieşte românii născuţi înainte de 1990 „să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”.

Profesorul Cercel aminteşte că în România este în desfăşurare un program de eradicare a hepatitelor virale. Românii beneficiază de teste gratuite pentru depistarea infectării cu virusul hepatic B şi C. Testele se fac în mod gratuit prin medicul de familie.

Te-ar mai interesa: Pansament gastric natural. Acest ceai elimină arsu...

Virusul hepatic este o stigmă socială

„Am avut pacienți cu care am luptat cu ei să meargă la tratament și au acceptat cu greu să meargă să-și facă tratament, pe motiv că se simt bine, nu-i doare nimic, au alte treburi mai importante. Această infecție virală este un ucigaș tăcut. Și chiar în proiect ne lovim de aceste situații. În momentul în care sunt îndrumați de medicul de familie către stadializare, refuză. Că nu au bani, nu au timp, au treabă în grădină.

Te-ar mai interesa: Ce se petrece în corp dacă bei aceast suc în fieca...

Motivele sunt diverse. Am fost cu caravana, în comunități pentru stadializare, pentru persoane greu deplasabile. Și aici au fost greu de convins.

După testare au fost persoane care au fost depistate pozitiv, s-au dus acasă și au spus acest lucru, s-a întâmplat să se lase cu un divorț pentru că este o stigmă socială. Așa este înțeleasă în momentul de față”, explică dr. Mihaela Udrescu, coordonator al grupului Gastro din SNMF

Te-ar mai interesa: Ai degete de ”foc”, ești o persoană ambițioasă. Ce...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private