Sari la conținut

Boala oaselor de sticlă. Procedurile românești de tratare pe primele locuri în TOP 10 MONDIAL

Profesorul Gheorghe Burnei, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”, a inițiat tratamentul corect al bolii oaselor de sticlă (Osteogenesis Imperfecta) cu tehnici moderne

Violeta Fotache

Osteogenesis Imperfecta (OI) este o afecţiune genetică determinată de un deficit calitativ şi cantitativ al fibrelor de colagen. Se cunosc 12 tipuri de asemenea afecţiuni, cele mai răspândite fiind formele de tip I, II, III şi IV. Cele de tip II şi III au cele mai grave manifestări uneori fiind incompatibile cu viaţa, în special cele de tip II.

Procedeele clasice au fost înlocuite cu tehnici moderne

În România, în Spitalul Clinic de Copii M. S. Curie, profesorul dr. Gheorghe Burnei a iniţiat tratamentul corect al acestor afecţiuni înlocuind procedeele clasice cu tehnici moderne. „Prima operație a fost realizată în anul 2002 și au fost utilizate tijele telescopice Sheffield care au permis creșterea membrelor o dată cu înaintarea în vârstă”, ne-a explicat profesorul Gheorghe Burnei. Ulterior au fost folosite tijele Fassier Duval, care aveau avantajul conservării mobilităţii integrale a articulaţiilor. „Din cele 20 mii de intervenții operatorii efectuate în decurs de 35 ani, din 2002 în 2014 am operat peste 45 de pacienți. La aceștia s-au practicat 110 intervenții operatorii, pacienții având vârste cuprinse între 2 și 27 de ani”, spune specialistul.

„Incompatibili cu viața” salvați

Profesorul explică faptul că 19 pacienți din cei 45 reprezentau cazuri grave, din care două fiind incompatibile cu viaţa. „Cei doi pacienţi au fost operaţi şi acum sunt integraţi în mediul scolar şi social. Până să se adopte aceste procedee toţi aceşti copii prezentau un handicap major, erau dependenţi de un că- rucior cu rotile şi aveau nevoie de sprijinul părinţilor chiar şi după vârsta de 18 ani”. În decursul ultimilor 10 ani pentru salvarea capacită- ţilor fizice a acestor pacienţi au fost aplicate metode noi de tratament şi procedee operatorii inovative. Despre tehnicile profesorului Burnei s-a publicat și în Jurnalul Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică, într-un top 10, lucrarea lui fiind pe primul loc. A fost publicată în Jurnalul medicinii și vieții și lucrarea despre „Tratamentul chirurgical al Osteogenesis Imperfecta – 10 ani de experiență”(Surgical treatment in Osteogenesis Imperfecta – 10 years experience”, autori fiind Georgescu I, Vlad C, Gavriliu T, Dan D, Pârvan AA, toți medici de la Spitalul „Marie Curie”.

Căutați de pacienți din toată lumea

Despre minunile medicale ale echipei de doctori de la Spitalul Marie Curie, sub conducerea profesorului Gheorghe Burnei, au auzit și părinți ai copiilor suferinzi de această boală (și nu numai) care nu se află în țara noastră. În căutarea salvării copiilor lor, în încercarea de a le oferi o viață mai bună, șansa să meargă, să se bucure, cât de cât de copilărie, părinții vin de departe. În imagine chiar am surprins, cu prilejul documentării, o mamă și pe fetița ei, veniți tocmai din Anglia, la echipa profesorului Burnei. Fără programare, fără nimic. Femeia a auzit de procedeele curajoșilor medici de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”. Ea și-a luat fetița de-o mână, radiografiile și toate analizele în cealaltă, și a „aterizat” direct la spital. Așa medici, da!

Lucrarea, situată pe locul I

În iunie 2008, a fost publicat în JAAOS articolul „Osteogenesis Imperfeta: Diagnosis and Treatment” La scurt interval, a apărut un top 10 în domeniu şi lucrarea este situată pe primul loc. În această lucrare este expus procedeul Burnei de corecţie coxa vara/valga pe tijă telescopică care ulterior a apărut şi în Journal of Medicine and Life (http://medandlife.ro/archive/18- vol-vii-iss-4/original-articles/17-burnei-s-technique-offemoral-neck-variation-and-valgisation-by-using-theintramedullary-rodin-osteogenesis-imperfecta).

Procedeul Burnei Tot în domeniul Osteogenesis Imperfecta a fost conceput şi un alt procedeu: „Procedeul Burnei – BMP (Bone Matrix Protein) şi grefe osoase axiale pe slint elastic compactate prin cerclaj cu plăci de reconstrucţie”. Abordarea acestor afecţiuni grave a fost făcută complet. „Pentru prima dată în lume s-au aplicat fixatoare externe circular pentru alungirea oaselor în Osteogenesis Imperfecta. S-au extins procedeele şi s-a urmărit îngroşarea diafizelor pentru a consolida structura osasă şi a permite pacienţilor mersul”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică de la Spitalul „M.S. Curie”. De altfel, profesorul Burnei și-a creat o echipă de medici nemaipomeniți, la spitalul către care se îndreaptă chiar și pacienți din străinătate. Doctorii de aici, sub coordonarea profesorului Burnei, s-au implicat inclusiv în pregătirea viitorilor specialiști, încercând să-i atragă că- tre ortopedia pediatrică și chirurgia ortopedică pediatrică pe actualii studenți, medicii de mâine, în cadrul unui proiect, derulat cu fonduri europene, pentru consilierea și orientarea profesională.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel