Sari la conținut

Boala tăcută care afectează milioane de oameni. În timp, poate provoca dureri imense

Boala tăcută care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Anemia falciformă este un nume dat unui grup de tulburări sanguine moștenite comune, în care celulele roșii din sânge devin anormale.

Boala face ca celulele roșii din sânge să devină dure și lipicioase și să formeze un C sau o formă de seceră.

Boala tăcută care afectează milioane de oameni

Cei care suferă de anemie falciformă ( sau siclemie) nu au globule roșii sănătoase, deoarece nu sunt capabili să transporte suficient oxigen în organism. De asemenea, celulele falciforme nu trăiesc atât timp cât celulele sanguine normale. Ca urmare, din cauza lipsei de globule roșii sănătoase, corpul dezvoltă anemie.

Boala provoacă dureri imense și alte complicații de sănătate, cum ar fi infecții frecvente, sindrom toracic acut și chiar accident vascular cerebral.

Anterior, potrivit Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, bebelușii născuți cu anemie falciformă rareori trăiau ca adulți. Dar acum, datorită detectării precoce și a noilor tratamente care sunt disponibile în întreaga lume, jumătate dintre persoanele care suferă de această boală trăiesc până la 50 de ani.

Cine este susceptibil de a fi afectat de anemia cu celule falciforme? Boala afectează în cea mai mare parte oameni a căror ascendență se leagă de părți ale lumii unde mulți oameni au malarie și poartă o genă care oferă protecție parțială împotriva anemiei.

Anemia falciformă: semne si simptome

Medicii spun că bebelușii născuți cu anemie falciformă pot să nu aibă simptome timp de câteva luni, dar atunci când o fac, acestea includ:

  • Oboseală sau agitație extremă
  • Mâinile și picioarele umflate dureros
  • Icter
  • Unii bebeluși pot avea splina afectată
  • Infecții bacteriene
  • AVC la persoanele în vârstă
  • Durere bruscă, intensă
  • Leziuni ale plămânilor, rinichilor, splinei și ficatului

Siclemia

Cum este cauzată boala tăcută

Potrivit experților în sănătate, boala este moștenită de la părinții biologici. Gena care ajută la mutarea celulelor roșii normale din sânge și se modifică drastic și este transmisă copilului care primește gena proteinei hemoglobinei mutante de la ambii părinți biologici.

Persoanele care moștenesc gena mutantă de la un părinte biologic au trăsătura celulelor falciforme.

Cum afectează mutația celulele normale

Globulele roșii normale conțin hemoglobină, o proteină care dă celulelor culoarea lor. Cu toate acestea, atunci când gena suferă mutații, creează celule falciforme care nu sunt capabile să navigheze în mod corespunzător prin rețeaua de vase de sânge care transportă oxigen, nutrienți și hormoni în corp.

Hemoglobina normală este solubilă, dar hemoglobina falciformă formează aglomerări solide în celulele corpului. Hemoglobina cu celule falciforme blochează vasele de sânge și fluxul de sânge, provocând complicații de sănătate.

În medie, globulele roșii normale durează aproximativ 120 de zile, totuși, celulele secerate se autodistrug în 10-20 de zile.

De obicei, măduva osoasă poate produce suficiente globule roșii pentru a înlocui celulele moarte, dar în circumstanțe neobișnuite, cum ar fi boala celulelor seceră, măduva osoasă se luptă să se potrivească cu aportul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel