Sari la conținut

BOBOTEAZĂ 2023: singurul lucru care NU trebuie să-ți lipsească din casă. Vei fi ferit de boli tot anul

agheasma mare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce este Agheasma Mare și cum se întrebuințează

BOBOTEAZĂ 2023: singurul lucru care NU trebuie să-ți lipsească din casă. Vei fi ferit de boli tot anul

Boboteaza sau Botezul Domnului este ziua în care cerurile se deschid, iar apele sunt sfințite, și este sărbătorită în fiecare an la data de 6 ianuarie.

Aghiasma Mare nu trebuie să lipsească din casa niciunui creștin în ziua de Bobotează. Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineața, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie.

BOBOTEAZĂ 2023: singurul lucru care NU trebuie să-ți lipsească din casă. Vei fi ferit de boli tot anul

Agheasma pe care preoţii o împart credincioşilor înseamnă în limba greacă chiar „apă sfinţită”. Ca element fundamental al Creaţiei, apa se foloseşte la spălarea fizică, dar este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului, spun preoţii.

Agheasma Mare luată de la biserică din ziua Botezului Domnului se păstrează în case, lângă icoană şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic, potrivit basilica.ro.

Aghiasma Mare sau apa Sfințită de la Bobotează are puterea sfințitoare și tămăduitoare. Ea se păstrează nestricata vreme îndelungată și rămâne curată și plăcută la gust ca si când ar fi fost abia scoasă din izvor.

Credioncioşii care suferă de boli trebuie să postească, să abea agheasmă în fiecare zi pe nemâncate, după rugăciunea care le curăţă sufletul şi să facă semnul crucii de trei ori.

În credinţa ortodoxă, sărbătoarea aminteşte botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor — Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică (pământul primeşte germenii noii creaţii, transfigurată prin sfinţirea apelor).

Cu aghiasma mare se pot stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Boboteaza sau periodic). De asemenea, cu pocăință și cu binecuvântarea duhovnicului, aghiasma mare se poate lua și în cazuri de boli grele. Fiind încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfant, aghiasma mare a săvârșit adesea minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele si izbăvind din primejdii pe cei credincioși, scrie crestinortodox.ro.

Apa sfințiță are puteri vindecătoare

Se spune că atât credinţa preotului care sfinţeşte apa, dar şi credinţa omului care o primeşte fac minuni.

Aşa spune părintele Paul Tudorache, din parohia “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi. Preotul a explicat de ce agheasma are puteri tămăduitoare.

„Apa sfinţită curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Aşadar, te protejează atâta timp cât ai credinţa în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor şi ogoarele pentru a fi protejaţi de boli şi ca să aibă recolte bogate.

Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârşeşte în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfinţesc apele, rânduiala se uneşte cu cântările Învierii. În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfinţeşte apa pentru nevoile credincioşilor. Apa sfinţită de Bobotează sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare şi de vindecare”,  spune părintele Paul Tudorache, potrivit adevărul.ro. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel