Sari la conținut

Boli care îți provoacă amețeli

Oamenii nu dau prea mare importanţă sentimentului că le fuge pământul de sub picioare, însă ameţeala stă la baza câtorva afecţiuni cât se poate de serioase.

Ca să depistezi însă cauza unei ameţeli, ai de urmat un întreg traseu medical, începând cu cabinetul medicului ORL-ist.
 „Pacientul este supus unor serii de teste speciale, pentru că echilibrul nu ţine numai de urechea internă, ci şi de muşchii picioarelor, de ochi şi de creierul mic”, detaliază Elena Lăţcan, medic ORL.

Ameţeala însoţeşte şi anumite complicaţii apărute în diabet, cum ar fi hipoglicemia sau hipotensiunea ortostatică, spune Eduard Adamescu, specialist în diabet. „Prima apare odată cu scăderea nivelului de zahăr din sânge, a doua e o formă de tensiune arterială scăzută care se declanşează atunci îţi schimbi brusc poziţia corpului, de exemplu să te ridici brusc de scaun”.

Iată câteva boli frecvente care se manifestă şi cu ameţeli.

Vertijul 
te face să te simţi în mişcare când, de fapt, stai pe loc. Copiii care adoră să se învârtească în cerc minute întregi, apoi să se oprească brusc experimentează asta tot timpul. E nefiresc însă dacă se şi întâmplă în viaţa de zi cu zi, semn că ai ceva probleme cu sistemul vestibular al urechii interne, responsabil cu echilibrul.

Infecţiile, cum ar fi cele care declanşează răceala sau diareea, pot duce la un vertij temporar. Infecţia urechii interne este superficială, inofensivă şi dispare de la sine între 1-6 săptămâni.

Vertijul postural paroxistic benign
 este o afecţiune a urechii interne care se manifestă printr-o falsă senzaţie de rotaţie a corpului sau a mediului încojurător. Se declanşează odată cu mişcarea otolitei – o particulă minusculă de calciu de mărimea unui bob de nisip – din partea urechii responsabile cu gravitaţia, în partea care întregistrează poziţia capului.

Boala Meniere e o disfuncţie caracterizată prin episoade severe de vertij. Simptomele: ţiuituri şi senzaţie de presiune în ureche.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel