joi, ianuarie 21, 2021
Tănasă Sabina

Un studiu a constatat că persoanele care suferă de afecțiuni de sănătate precum diabetul și boli oculare pot prezenta un risc crescut de cinci ori mai mare de a necesita intubație atunci când sunt spitalizate cu Covid-19.

Boli oculare – diabet – covid-19

Persoanele care suferă de afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de ochi, pot avea un risc crescut de cinci ori mai mare de a necesita intubație atunci când sunt spitalizate cu Covid-19, potrivit descoperirii unui nou studiu. Studiul publicat în revista internațională Diabetes Research and Clinical Practice a găsit o legătură între retinopatia diabetică și Covid-19.

Retinopatia diabetică este o complicație obișnuită a diabetului care afectează ochii. În boală, vasele de sânge ale țesutului sensibil la lumină din retină se deteriorează, ceea ce poate provoca orbire dacă nu este tratat. Studiile au arătat că persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de infectare cu coronavirus.

Legătura dintre retinopatia diabetică și infecțiile severe cu Covid-19

Echipa de cercetare, inclusiv autorul studiului Antonella Corcillo de la King’s College London din Marea Britanie, studiază efectele retinopatiei diabetice asupra severității infecției virale. Pentru studiu, cercetătorii au investigat 187 de persoane cu diabet, spitalizate cu Covid-19. Aceasta a inclus 179 cu diabet de tip 2 și opt persoane cu diabet de tip 1. 36 % dintre pacienti au avut retinopatie diabetica, 26 %  au fost intubate. De asemenea, s-a raportat că 45% dintre acești pacienți au avut retinopatie.

Potrivit rezultatelor studiului, pacienții cu retinopatie diabetică aveau un risc de cinci ori mai mare de infecție cu Covid-19 severă. De asemenea, 32% dintre pacienți au murit și nu s-a observat nicio asociere între retinopatie și mortalitate.

Cu toate acestea, cercetătorii au afirmat că există o dovadă din ce în ce mai mare a deteriorării semnificative a vaselor de sânge din plămâni și a altor organe la pacienții spitalizați cu Covid-19 sever. Persoanele cu diabet au, de asemenea, un risc mai mare de complicații vasculare care afectează vasele de sânge mari și mici.

Coronavirus și insuficiență respiratorie

Studiul a concluzionat că bolile vasculare, cum ar fi retinopatia diabetică, fac oamenii mai vulnerabili la insuficiența respiratorie în cazurile severe de Covid-19. Un studiu publicat în The Lancet a găsit, de asemenea, o legătură între Covid-19 și insuficiența respiratorie acută.

Insuficiența respiratorie este o afecțiune gravă care apare atunci când plămânii nu primesc suficient oxigen în sânge. Aceasta duce la acumularea de dioxid de carbon și deteriorează țesuturile și încetinește livrarea de oxigen către țesuturi.

Simptomele acestei afecțiuni pot include:

  • Respirație rapidă
  • Confuzie
  • Incapacitatea de a respira corect
  • Pielea, vârful degetelor sau buzele devin albăstrui
  • Nelinişte
  • Anxietate
  • Somnolenţă
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Transpirație profundă
  • Pierderea conștienței