Sari la conținut

Bolile de inimă omoară de trei ori mai multe femei decât cancerul de sân. Află cum îți protejezi inima

Potrivit unui nou studiu, afecțiunile cardiovasculare omoară 30.500 de femei, anual în Marea Britanie, de trei ori mai multe decât cancerul de sân.

Sedentarismul, stresul, fumatul, mâncarea excesiv de procesată, alimentele fast-food, cu multe grăsimi saturate sunt principalele cauze ale apariției afecțiunilor cardiovasculare.

Pentru a reduce riscul cardiac, este indicat să evitați alimentele cu grăsimi saturate, adică grăsimile de origine animală (carne de porc grasă, smântână, brânzeturi grase, cașcaval, creme, mâncați dulciuri cu măsură);-bazați-vă pe o dietă bogată în fructe,  legume, fibre, grăsimi vegetale din ulei de măsline, de susan și in, consumați salate la fiecare masă; mâncați carne slabă de pasăre (fără pieliță) și pește, de cel puțin două ori pe săptămână.

Ce analize să faceți pentru depistarea riscului cardiovascular
Și în lipsa simptomelor, mergeți la medic după 40-50 de ani pentru evaluarea riscului de a face boli de inimă. Există inclusiv teste genetice pentru asta, însă nu sunt recomandate tuturor pacienților. Mai la îndemână este efectuarea unui set de analize de sânge, la recomandarea unui medic, care poate include profilul lipidic complet (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride), glicemie, evaluarea funcției rinichiului, ficatului, o hemogramă.

O altă analiză uzuală pentru depistarea bolilor de inimă este EKG-ul, care se poate face în repaus sau la efort. „Ecografia cardiacă este indicată la anumiți pacienți, la cei hipertensivi, cu sufluri cardiace, cu dureri toracie, la indicația medicului”, detaliază medicul cardiolog. În clinica ExMedica există chiar cel mai performant ecograf cardiac din lume. „Este un ecograf care vede 3D sau 4D, în timp real. Avantajele lui sunt acuitatea excelentă a imaginii și posibilitatea de a observa toate planurile inimii”, mai spune medicul Alexandra Vasile. Ecografia nu exclude însă investigațiile invazive de genul coronarografiei, care vede direct arterele coronare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel