Sari la conținut

„Bolile de ochi se moștenesc!” Monica Pop, semnal de alarmă pentru părinți: „Cei cu afecțiuni oftalmologice severe e bine să nu aibă copii decât după un sfat genetic”

monica pop
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Doamna doctor Monica Pop

„Bolile de ochi se moștenesc!” Monica Pop, semnal de alarmă pentru părinți: „Cei cu afecțiuni oftalmologice severe e bine să nu aibă copii decât după un sfat genetic”.

Renumitul medic oftalmolog, Monica Pop, trage un semnal de alarmă cu privire lanecesitatea controalelor oftalmologice periodice și atenționează că, de multe ori, lipsa simptomelor nu înseamnă neapărat și lipsa bolilor.

Nedus la timp, un copil poate rămâne cu handicap vizual definitiv

„Aveți grijă de ochii dumneavoastră! Nu așteptați să scadă vederea! De multe ori e (mult) prea târziu!

La policlinicile si cabinetele de stat (care au contract cu Casa, cele mai multe), e GRATUIT pentru COPII, ASIGURATI SI PENSIONARI!

Spun de atâția ani că ORICE OM, COPIL SAU ADULT, oricât ar părea de sănătos, (chiar dacă PARE a vedea foarte bine) să fie dus (să meargă) la medicul oftalmolog obligatoriu, periodic, la anumite vârste, foarte bine și corect stabilite!!!

 • COPIII, obligatoriu la vârsta de 3-4 penttu ca, daca există un un deficit (ambliopie), reeducarea vederii e posibilă doar pâna la vârsta de 6 (sase ani). Nedus la timp, poate rămâne cu handicap vizual definitiv. Iar ca adolescent si adult, nemaiputând face meseria dorită (armată, politie, transporturi, permis de conducere), isi vor blama părinții pentru ca nu i-au dus la timp. Au dreptate, neglijenta si iresponsabilitatea foarte multor parinti are consecinte foarte serioase si definitive!!!
 • ADULTII, chiar dacă nu au niciun fel de simptome, sa mearga obligatoriu la un consult oftalmologic ANUAL după virsta de 40 de ani, pentru ca exista boli asimptomatice care, nedepistate si netratate la timp, dau pierderea ireversibilă a vederii (orbire), cum ar fi, spre exemplu, glaucomul, retinopatia diabetică si nu numai Pierderea vederii prin glaucom nu se mai poate recupera prin nicio metoda, nici cu medicatie, nici cu vreun tip de operatie!

Monica Pop: „Bolile de ochi se moștenesc”

„Mai trebuie știut că bolile de ochi se moștenesc:

 • GLAUCOMUL DE ORICE TIP,
 • RETINOBLASTOMUL (forma grava de cancer ocular la copii),
 • VICIILE DE REFRACTIE,
 • AFECTIUNILE RETINEI,
 • CATARACTA CONGENITALĂ,
 • DEGENERESCENTELE MACULARE de tip Stargardt,
 • RETINOPATIA PIGMENTARĂ,
 • DEGENERESCENTELE CORNEENE,
 • CHIAR SI PTOZA PALPEBRALĂ, ETC) IN PROPORTII DIFERITE, uneori foarte mari.

Sunt familii intregi cu aceeasi afectiune a vederii. Din acest motiv, cei cu afectiuni oftalmologice severe (cataracta congenitală, glaucom congenital, boala Stargardt retinopatie pigmentară, retinoblastomul, etc) e bine sa nu aiba copii decit dupa un sfat genetic pentru a afla probabilitatea mostenirii acestor boli grave.

Cred ca nimeni nu doreste sa aiba copii nevazatori si nici ei nu vor sa fie condamnati la lipsa vederii! Am avut pacienti cu mari probleme de vedere, mostenite de la parinti, care nu i-au iertat pentru ca i-au adus pe lume, stiind ca ei au boli oftalmologice grave si neintrebind specialustii despre probabilitatea de a mosteni aceleasi afectiuni!”, a scris medicul oftalmolog pe Facebook.

Deci, CONSULT LA TIMP, Chiar daca vi se pare ca e totul bine. Din pacate, de multe ori NU E!

„Aveți mare grijă de vederea dumneavoastra!!!

Grija foarte mare și la diabetici! Retinopatia diabetica e o afectare foarte gravp și cu puține șanse.

 • CONSULT OFTALMOLOGIC LA 3 LUNI, chiar daca vi se pare ca nu e (sau nu aveti incă )nimic! RETINOPATIA DIABETICA E GRAVA SI NEGLIJENTA PREZENTARII LA CONSULT LA TIMP DUCE LA PIERDEREA VEDERII!!!

REPET, LA „policlinici si cabinete in contract cu Casa de Asigurari (cele mai multe,) E GRATUIT pentru ASIGURATI! ( copii, asigurati, pensionari)”, este mesajul Monicai Pop.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.