Sari la conținut

Simptomul banal care indică o urgență oftalmologică. Netratată la timp, poate duce la pierderea vederii

control oftalmologic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Degenerescenta masculara poate fi depistata printr-un examen oftalmolgic de rutina, in care se face testarea campurilor vizuale central si periferic.

In marea lor majoritate, afectiunile oculare isi fac debutul in a doua parte a vietii. De aceea, odata cu inaintare a in varsta, grija pentru sanatatea ochilor trebuie sa urce in topul prioritatilor. Pe lista afectiunilor oftalmologice care pot aparea dupa trecerea pragului de 40 de ani se numara si degenerescenta maculara.

Medicul Adriana Furtună a vorbit la Antena 3, despre degenerescenţa maculară, dar şi despre simptomele banele pe care ar trebui să le luăm în serios atunci când vine vorba de vederea noastră.

Simptome degenerescenţa maculară

„Degenerescenţa maculară este o afecțiune cronică, degenerativă care afectează persoanele în vârstă, de obicei, după 50 de ani și care se manifestă prin scăderea acuităţii vaizuale, în special în zona centrală.

În ceea ce priveşte simptomele, pacienţii văd linii drepte, ca fiind strâmbe, ondulate sau întrerupte. Pot vedea imagini mai mici sau mai mari, însă acest lucru se întâmplă pe partea centrală. Este ca o pată în centrul vederii.

Pe partea laterală, se vede bine, însă în centru fie se micșorează, fie se mărește imaginea. Mulţi pacienţi stau cu aceste simptome destul de mult timp.

Boala afectează ambii ochi, însă nu în acelaşi timp. De aceea, ideal ar fi ca după 50 de ani, măcar la fiecare două săptămâni să acoperim pe rând câte un ochi şi să ne asigurăm că vedem bine.”, a spus medicul oftalmolog Adriana Furtună.

Control oftalmologic la un an pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani

Control oftalmologic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Din păcate, nu se cunosc cauzele exacte ale bolii, însă în definiţie vârsta este o cauză. Clar este o afecţiune legată de vârstă, dar se pare că mai sunt implicaţi şi alţi factori care ţin de stilul de viaţă. Vorbim aici despre fumat, dar în general un stil de viaţă nesănătos.

Nu este o boală care se vindecă, dar dacă o descoperim la timp, putem prelungi anii în care vederea să fie una bună.

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani trebuie să efectueze un control oftalmologic măcar o dată pe an. Ideal ar fi o dată pe an, pentru că sunt foarte multe afecţiui oftalmologice, nu doar degenerescenţa maculară, care, din păcate, nu dau simptome.

Așadar, degenerescența maculară poate fi diagnosticată doar de către medicul oftalmolog. Există tratamente eficiente care îmbunătățesc calitatea vederii celor care suferă de această afecțiune. Tratamentul este particularizat pentru fiecare pacient în parte de către medicul oftalmolog”.

Cauzele degenerescentei maculare

Degenerescenta maculara legata de varsta este o afectiune a caror cauze nu sunt inca pe deplin elucidate. S-ar parea ca de vina ar fi tulburarile de circulatie a sangelui care pot aparea la unele persoane in contextul imbatranirii. De altfel, asa cum sugereaza chiar denumirea ei, afectiunea avanseaza pe masura trecerii anilor. Daca in randul celor de peste 65 de ani e intalnita intr-o proportie de 25%, la cei de peste 70 de ani se ajunge la o incidenta de circa 30%.

Boala are si o importanta componenta genetica, putand fi mostenita. Studiile recente au aratat ca exista unele mutatii la nivelul genelor CFH si ARMS2 cresc semnificativ riscul de a dezvolta degenerescenta maculara. S-a observat ca 15-20% dintre cei diagnosticati cu degenerescenta maculara au cel putin o ruda de gradul I cu aceasta afectiune.

Alti factori de risc

  • rasa caucaziana
  • pigmentarea mai deschisa a irisului
  • hipermetropia
  • fumatul
  • obezitatea
  • hipercolesterolemia
  • hipertensiunea si bolile cardiovasculare
  • dieta saraca in carotenoizi, vitamine antioxidante, precum vitaminele C si E, dar si oligoelemente (zinc, cupru, seleniu)
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel