Categories: Ştiri sănătate

BOTEZUL DOMNULUI: Când se pune busuioc sub pernă. Ce trebuie să facă fetele care vor să-și afle ursitul. Ce spune Biserica despre acest obicei străvechi…

BOTEZUL DOMNULUI: Când se pune busuioc sub pernă. Ce trebuie să facă fetele care vor să-și afle ursitul. Care sunt tradițiile și superstițiile de Bobotează.

 

Sărbătorită de ortodocșii pe rit nou în data de 6 ianuarie, Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători. Boboteaza încheie, practic, șirul sărbătorilor de iarnă ce încep în data de 25 decembrie, la Nașterea Mântuitorului.

Plină de simboluri și semnificații ancestrale sacre, Boboteaza este sărbătoarea purificării naturii și se celebrează anual pe 6 ianuarie, înaintea sărbătorii sfântului Ion.

Ce înseamnă BOBOTEAZĂ

Epifania sau Teofania vine de la cuvântul grecescul „theophania” (arătarea lui Dumnezeu), numită popular Boboteaza, este unul dintre Praznicele Împărăteşti.

Iniţial exista un singur praznic creştin la care se sărbătorea arătarea lui Dumnezeu lumii, în forma umană a lui Iisus din Nazaret.

Praznicul includea sărbătoarea Naşterii Domnului, Închinarea Magilor şi toate evenimentele din copilăria lui Hristos, cum ar fi Tăierea împrejur a Domnului şi Întâmpinarea Domnului, împreună cu botezul Lui în Iordan de către Ioan.

Boboteaza mai este și dezvăluirea Sfintei Treimi lumii

De asemenea, Boboteaza mai celebrează dezvăluirea Sfintei Treimi lumii. Glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul este întrupat şi stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh se pogoară asupra Lui în chip de porumbel.

Pe lângă „Epifanie” și „Teofanie”, Botezul Domnului sau Boboteaza, sărbătoarea dedicată botezului  Domnului în apa Iordanului, mai este cunoscută și sub numele de “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă.

În noaptea de dinainte de Bobotează fetele tinere care vor să îşi viseze ursitul trebuie să “fure” sau să ceară preotului un firicel de busuioc sfinţit pe care să îl pună sub pernă.

Extrem de important, busuiocul este un element vegetal învestit cu puteri speciale, una dintre plantele cele mai întrebuinţate în descântecele de dragoste şi cele de măritiş.

Tradiție păgână, nicidecum creștină…

Iar fata care posteşte, se roagă cu credinţa şi aşază acest busuioc sub pernă în ajunul Bobotezei are şanse mari să îşi viseze alesul în această noapte în care se deschid cerurile și se sfințesc apele.
Cu toate acestea, ghicitul viitorului nu este o practică demnă de un creștin care rostește, cu toată credința, „Facă-se voia Ta”, notează Doxologia.ro. Ba dimpotrivă, astfel de practici sunt mai degrabă păgâne…
De ce? Ei bine, în cazul în care credința noastră este sinceră și totală, nu avem nevoie să cunoaștem viitorul, nu avem nevoie să ne visăm soarta, partenerul de viață sau alte evenimente ce vor urma.
Așadar, tu ce faci? Pui busuioc sub pernă sau te rogi la bunul Dumnezeu să se facă voia SA?

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

7 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

36 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică