Sari la conținut

Tratamentul care face minuni în cancerul de prostată

Cancerul la prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul bărbaților. În România, sunt diagnosticate peste 32 de cazuri la fiecare 100.000 de locuitori, iar jumătate dintre pacienți ajung să fie răpuși de această boală.

Spre comparație, în Europa, un sfert dintre cei diagnosticați cu cancer la prostată își pierd viața. Pentru cei care suferă de această afecțiune, medicii români propun tratamente avansate care le pot salva viața.

În București, o singură clinică privată pune la dispoziție tratamentul inovator. Bolnavii de cancer la prostată pot beneficia de brahiterapie – o metodă terapeutică avansată ce se bazează pe introducerea unor ”semințe” radioactive în prostată.

Dr. Victor Madan, medic primar Urologie în cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament Provita, spune că este important ca pacienții să fie diagnosticați în faze incipiente ale acestei boli.

Ce este brahiterapia?

Brahiterapia este un tratament minim invaziv, cu aceeași indicație ca prostatectomia radicală (îndepărtarea chirurgicală a glandei prostatice) în cazul unui cancer de prostată localizat. Brahiterapia constă în introducerea în prostată, prin niște ace foarte subțiri, de material radioactiv de dimensiunea unor boabe de orez. Granulele (semințele) sunt plasate în locul dorit, unde timp de săptămâni sau luni emit doze mici de radiaţii asupra țesutului afectat de celulele canceroase.

De regulă, sunt plasate între 40 şi 100 de seminţe. Fiind foarte mici, acestea cauzează doar un disconfort nesemnificativ. Acest tip de radioterapie necesită, totuși, o anumită formă de anestezie şi se recomandă spitalizarea peste noapte.

Fiind o intervenție minim invazivă, timpul de recuperare după intervenție și după radioterapie se reduce semnificativ.

Cum mă voi simți în timpul brahiterapiei?

Durata acestei proceduri este de aproximativ 50-70 minute. În timpul brahiterapiei este foarte posibil să nu resimțiți durere sau să vă simțiți rău. Totuși, medicamentele folosite în timpul intervenției v-ar putea da o stare de somnolență sau de greață.

Reacțiile adverse apărute pe durata brahiterapiei sunt însă de scurtă durată.

Care sunt avantajele pe care le oferă brahiterapia pentru prostată?

Brahiterapia este o metodă terapeutică minim invazivă care are cea mai scăzută rată a impotenței dintre toate tratamentele pentru cancerul de prostată;

Intervenția se efectuează într-o zi, iar pacientul poate reveni în viața profesională și socială imediat;

Are aceeași indicație ca operația deschisă laparoscopică;

Riscurile postoperatorii de infarct, sângerare, infecție sau fistule urinare scad semnificativ.

Față de prostatectomia radicală (operația care presupune excizia prostatei și a veziculelor seminale) ratele de incontinență urinară și disfuncție erectilă/impotență sunt mult mai mici în cazul brahiterapiei. Durata spitalizării, în cazul brahiterapiei, este de o noapte, iar în cazul prostatectomiei radicale poate crește până la 5-7 nopți. De asemenea, în cazul brahiterapiei, pacientul părăsește spitalul la nici 24 de ore după procedură, fără sondă uretro-vezicală și fără restricții în ceea ce privește efortul fizic sau activitățile curente. Radioterapia externă presupune administrarea unor doze mici de radiații, repetat, pe parcursul mai multor săptămâni.

Dacă boala se află în stadiu localizat (capsula prostatică este integră la examenul RMN și ganglionii pelvini au dimensiuni normale) brahiterapia prostatică are rezultate oncologice similare cu radioterapia externă și prostatectomia radicală, ajungând la rate de supraviețuire la 10 ani de peste 90% – fiind o metodă curativă.

Depistarea precoce se face prin biopsie țintită cu fuziune de imagini RMN, lucru care conduce la un diagnostic precis și care face posibilă intervenția prin această terapie minim invazivă numită brahiterapia prostatei.

Există vreo pregătire specială necesară brahiterapiei pentru prostată?

Pregătirea care trebuie făcută înainte de a începe brahiterapia este specificată de către medic, în funcție de afecțiune. Totuși, printre lucrurile premergătoare brahiterapiei se regăsesc:

-tratamentul cu ultrasunete;

-scanarea RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) sau CT (Tomografie Computerizată);

-analizele de sânge;

-electrocardiograma (EKG).

Pe lângă utilizarea sa ca tratament împotriva cancerului, brahiterapia mai poate fi folosită și ca terapie ajutătoare pentru prevenirea unei recidive.

Echipa de medici a Centrului de Diagnostic și Tratament din București care efectuează această procedură are o experiență de peste o mie de cazuri tratate prin brahiterapie, fiind sub controlul de calitate a Centrului European de Brahiterapie a Prostatei.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel