Sari la conținut

Osteoporoza afectează grav sistemul osos. Care sunt principalii factori de risc

osteoporoza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Factori de risc ce duc la apariția osteoporozei

Osteoporoza, afecțiunea care se dezvoltă lent, fără simptome alarmante afectează grav sistemul osos. Practic, în ani, oaselor ajung să fie atât de fragile încât de la o banală căzătură poți să te alegi cu o fractură de os. Cele mai des întâlnite fracturi cauzate de osteoporoză sunt la șold, la încheietura mâinii sau la coloana vertebrală. Află care sunt factorii de risc ai acestei boli. 

Riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta, pe măsură ce oasele se subțiază în mod natural. După 30 de ani, creste rata prin care oasele se dizolvă și sunt absorbite de organism, în timp ce rata de reconstruire a osului scade. Mai exact, după vârsta de 40 de ani la bărbați și după 30 de ani la femei are loc o mărire a ratei de absorbție. Altfel spus, în cazul bărbaților are loc o pierdere a capitalului osos cu 0,5% pe an și la femei este de 2% pe an mai ales după ce apare menopauza. Cu alte cuvinte, după vârsta de 30 de ani fiecare individ uman pierde o mică parte de os. Pierderea osoasă este și mai vizibilă după 45 de ani, explicația fiind aceea că femeile produc deja mai puțin estrogen, iar bărbații mai puțin testosteron.

Iată care sunt principalii factori de risc ai osteoporozei:

  • Sexul. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la apariția osteoporozei, fiindcă ele au un capital osos maxim mai mic față de cel al bărbaților. Cu aproximativ 30% mai mic, dar și din cauza pierderilor mai mari pricinuite de instalarea menopauzei.
  • Ereditatea. Atunci când cei din familie au o structură scheletică deficitară și copilul unui cuplu, de exemplu va avea o fragilitatea sporită a oaselor.
  • Vârsta înaintată. Mai ales în cazul femeilor, vârsta este direct proporțională cu degradarea masei osoase.
  • Sedentarismul este și el o cauză importantă.
  • Menopauza prematură. Încetarea precoce a funcției ovariene la femei este poate cel mai important factor de risc al apariției osteoporozei.
  • Dereglările tiroidiene. Mai exact, excesul fiziologic de tiroxină sau o doză prea mare din acest hormon poate afecta masa osoasă.
  • În cazul bărbaților, diminuarea secretării de hormoni sexuali, bolile hepato-digestive – ciroza alcoolică, pancreatita cronică, tratamentul hormonal al cancerului de prostată pot agrava și grăbi instalarea osteoporozei.
  • Afecțiuni precum: hepatita, insuficiența renală, inflamațiile intestinale pot favoriza apariția osteoporozei.

Medicii susțin că este esențial ca pacientul/pacienta să ajungă la spital pentru evaluare, stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului. Deși nu se vindecă, există o serie de metode care pot ameliora simptomele și încetini progresia bolii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: