marți, octombrie 4, 2022

Brânza feta scade riscul de cancer. Iată și alte beneficii și explicațiile ce stau la baza acestor afirmații. „Secretul” calității este laptele.

Delicioasă și ușor de integrat în diferite preparate, brânza este produsul lactat considerat un superaliment, fiind ”esența” laptelui, cu un conținut bogat de nutrienți și vitamine.

Este un aliment versatil, putând fi consumată atât ca fel principal, cât și ca desert, dulce sau sărat, la micul dejun sau la cină, în combinații foarte variate, fapt ce îi permite să se afle în regimul alimentar al majorității oamenilor.

Te-ar mai interesa: Ce să mănânci dacă ai peste 50 de ani. Întărește o...

Din ce tip de lapte se face

Este obținută din lapte de oaie sau de capră, ori combinația dintre acestea, iar aportul nutritiv bogat și beneficiile pentru sănătate o recomandă ca printre cele mai bune tipuri de brânzeturi, notează Nutrition&You.

Are o multitudine de nutrienți, vitamine și minerale, 100 de grame de brânză conținând:

– calorii 265

– carbohidrați 3,88 g

– proteine 14,2 g (25% din Doza Zilnică Recomandată – DZR)

– grăsimi totale 21,5 g

– colesterol 89 mg (29%)

– folați 8% DZR

– niacină 6%

– pirodoxină 32,6%

– riboflavină 65%

– tiamină 13%

Te-ar mai interesa: Cât de sănătoși sunt ficățeii de pui: Sursă de fie...

– vitamina A (14%), vitamina D (5%), vitamina E (1%), vitamina K (1,5%)

– sodiu 76%

– potasiu 1,3%

– calciu (49%), cupru (3%), fier (8%), magneziu (5%), mangan (1%), fosfor (48%), zinc (26%).

Beneficiile brânzei feta sunt pe măsura listei bogate de nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului, astfel:

Inamic al cancerului

Acidul linoleic conjugat (CLA), un acid gras esențial Omega 6, contribuie la dezvoltarea masei musculare și la reducerea țesutului adipos, motiv pentru care brânza feta este potrivită în dietele pentru menținerea sau scăderea în greutate.

Te-ar mai interesa: Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzhei...

Mai mult decât atât, CLA împreună cu proteina alfa-lactalbumină poate avea un efect antitumoral, prin scăderea riscului de dezvoltate a cancerului.

Excelentă pentru oase

Brânza geta este și o sursă importantă de calciu, proteine și fosfor, astfel că este benefică pentru sănătatea oaselor, iar doza mare de calciu contribuie la îmbunătățirea densității oasoase, o problemă cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special femeile aflate la menopauză.

Te-ar mai interesa: Sărbătoare importantă: Ce sfânt prăznuiește Biseri...

Ajută digestia

De asemenea, datorită modului de obținere a brânzei feta, prin fermentare, aceasta este o sursă importantă de probiotice, elemente benefice pentru sănătatea micromiomului și a sistemului digestiv.

Mai mult, consumul regulat și moderat de brânză feta susține imunitatea si capacitatea organismului de a lupta cu agenții patogeni externi, având totodată și un efect antiinflamator.

Potrivit DC Medical, brânza feta ameliorează și anemia. Care este explicația?

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Stresul și alim...

Ei bine, conținutul de fier, acid folic și vitamina B12 sprijină menținerea unui nivel echilibrat al fierului din organism și reducerea riscului de anemie, afecțiune care ”mănâncă” acest nutrient și care poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Aliat de nădejde pentru sănătatea ochilor

Vitamina B2 din brânza feta este bună pentru ameliorarea migrenelor și a durerilor comune de cap.

Totodată, contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a bolilor oculare degenerative, printre acestea numărându-se cataracta, ketatoconusul și glaucomul, afecțiuni asociate înaintării în vârstă, notează DC Medical.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private