Sari la conținut

Ce este bronșiolita, infecția virală extrem de contagioasă

Bronșiolita acută este o infecție virală extrem de contagioasă care apare destul de des în sezonul rece, în special la copiii mici. Afecțiunea este determinată în peste 70% dintre cazuri de Virusul Sincitial Respirator, care afectează căile respiratorii inferioare și care produce dificultăți de respirație.

Virusul se transmite pe calea aerului sau la contactul cu obiectele contaminate. Destul de rar, bronșiolita este produsă și de adenovirusuri sau de virusul gripal tip 3.

Copiii sub 2 ani de zile sunt cei mai afectați de această boală contagioasă. De asemenea, la risc sunt cei care au fost prematuri la naștere sau cei care au băut lapte praf și nu au fost alăptați.

Bronșiolita acută respiratorie de origine virală are de regulă la sugar și la copilul mic. Principalele simptome sunt: rinoree, tuse, dispnee, wheesing. Copilul este esențial să ajungă la medicul specialist pediatru, pentru stabilirea diagnosticului, multe dintre simtome de exemplu, fiind comune și astmului. Mai exact, medicii spun ca wheesingul este un simptom comun pentru bronșiolită dar și pentru astm.

Mai grav este că între 25 și 50% dintre sugarii cu forme medii și severe de bronșiolită au risc de a face astm.

Principalele simptome sunt:

  • corioză
  • strănut, prezența temperaturii (38 sau 39 de grade)
  • tuse puternică
  • wheezing (șuierături)
  • copilul are accese de plâns
  • inapetență

În formele uşoare, simptomele dispar în 2 – 3 zile. Însă există și forme severe al bolii în care sunt tot mai prezențe semnele de respirație deficitară. Practic, medicii spun ca încă de la debutul bolii, copilul va avea dificultăți de respirație, dar în formele grave de boală se va ajunge la 60-80 respirații pe minut. Totodată, trebuie specificat faptul că în medie boala durează 7 zile, mai rar 14 zile, dar tusea poate să persiste și 21 de zile.

Atenție! Dacă sugarul are crize de apnee trebuie dus urgent și obligatoriu la medicul specialist pediatru. Sunt cazuri în care copilul va trebui spitalizat, în felul acesta evitându-se în primul rând deshidratarea și vor fi monitorizare crizele de apnee, periculoase la sugar. Este chiar posibil ca sugarul să fie trecut pe oxigenoterapie. Faza critică a bolii este cuprinsă între 48 și 72 de ore de la debutul tusei și al dispneei. De asemenea trebuie știut faptul că bronșiolita poate duce la complicații grave precum: otită, bronhopneumonie, insuficiență cardiacă.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel