Sari la conținut

Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se testa pentru riscul de cancer. Care sunt condiţiile pentru a beneficia de bani

pensie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat Proiectul de hotărâre privind ”Testarea genetică în cancerele ereditare”. Programul are un buget de 6 milioane de lei, dintre care 2 milioane pentru acest an.

”Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat în şedinţa de astăzi Proiectul de hotărâre privind «Testarea genetică în cancerele ereditare». Obiectivul proiectului este evaluarea riscului de apariţie diferite tipuri se cancer, precum şi recomandarea unor strategii de prevenţie personalizate prin efectuarea testării unui panel de gene”, a transmis, luni, Primăria Capitalei.

Sursa citată a precizat că panelul va include genele BRCA1, BRCA2, PALB2, TP53, STK11, PTEN, CDH1, POLE, ATM, CHEK2, RAD51C, RAD51D, BRIP1, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2.

”Bugetul total alocat este de 6.000.000 lei cu TVA inclus, dintre care 2.000.000 lei pentru anul 2023 şi 4.000.000 lei pentru anul 2024. Sprijinul financiar acordat este de 4.000 lei/beneficiar, pentru 1.500 de persoane”, a precizat municipalitatea.

Care sunt condiţiile pentru a beneficia de bani

Proiectul se va derula prin unităţile sanitare publice şi/sau private specializate în efectuarea testelor moleculare, afiliate în cadrul programului, cu care ASSMB va încheia un contract de afiliere având ca obiect efectuarea acestor tipuri de teste.

Potrivit datelor transmise de Primăria Bucureşti, proiectul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în Bucureşti sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii, ce au indicaţi medicală de la medicul specialist oncolog.

Programul se va desfăşura în perioada iunie 2023 – decembrie 2024, dar nu mai târziu de data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern de aprobare a Normelor de aplicare a Legii 293/2022 privind prevenirea şi combaterea cancerului şi de implementare a Planului Naţional de Prevenire şi combatere a cancerului în România, dată la care proiectul se va sista.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel