Sari la conținut

Bufeurile în menopauză ar putea semnala riscul de Alzheimer

Bufeurile din timpul menopauzei
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
Menopauza și bolile de inimă

Bufeurile în menopauză și boala Alzheimer. Bufeurile din timpul menopauzei nu sunt doar incomode; ele pot semnala, de asemenea, un potențial factor de risc pentru boala Alzheimer.

Menopauza,  faza semnificativă din viața femeilor care indică sfârșitul anilor reproductivi, apare la sfârșitul anilor 40 sau începutul anilor 50 ai unei femei. În acel moment, ovarele încetează treptat să producă ovule, precum și hormoni precum estrogenul și progesteronul.

Acest lucru vine cu o mulțime de probleme care variază de la simptome fizice la simptome emoționale, inclusiv bufeuri, schimbări de dispoziție și tulburări de somn. Iar aceste schimbări au loc împreună cu alte modificări ale corpului.

Cu toate acestea, preocuparea recentă este legătura dintre bufeurile și boala Alzheimer. Cercetările arată că menopauza este un moment în care femeile au riscul de a dezvolta boala Alzheimer, creând mai multe complicații.

Bufeurile din timpul menopauzei
Sursa foto: arhiva Doctorul Zillei

Bufeurile sunt o senzație de căldură care se răspândește pe tot corpul provocând transpirație și bătăi rapide ale inimii. Pot dura până la secunde sau minute și pot afecta viața de zi cu zi a femeilor. Cercetările prezentate la reuniunea anuală din 2023 a Menopause Society din Philadelphia au legat menopauza de boala Alzheimer.

Bufeurile, în special cele care apar în timpul somnului nocturn, pot duce la funcționarea deficitară a creierului.

Bufeurile în menopauză ar putea semnala riscul de Alzheimer

Iată, în cele ce urmează, câteva dintre descoperirile care clarifică legătura dintre boala Alzheimer și menopauză!

  • Schimbări hormonale și sănătatea creierului: Teoriile sugerează că modificările hormonale care apar în timpul menopauzei pot duce la o scădere a nivelului de estrogen, care devine unul dintre motivele semnificative ale riscului crescut de apariție a bolii Alzheimer.

Se spune că estrogenul posedă proprietăți neuroprotectoare care ajută la gestionarea funcției creierului, dar reducerea bruscă a nivelului de estrogen poate face creierul mai vulnerabil la boala Alzheimer.

  • Sănătate vasculară: Bufeurile pot duce, de asemenea, la modificări ale vaselor de sânge și la reglarea fluxului sanguin.

Aceste modificări pot afecta sănătatea vasculară a creierului, contribuind potențial la boala Alzheimer, care se caracterizează parțial prin afectarea fluxului sanguin în creier.

  • Modele de somn perturbate: Bufeurile pot perturba tiparele de somn pot duce la un somn de proastă calitate și la privarea de somn, care poate afecta în cele din urmă sănătatea creierului.

Tulburările de somn sunt adesea legate de declinul cognitiv, iar bufeurile îl fac mai evident în timpul menopauzei, crescând riscul bolii Alzheimer.

  • Inflamație declanșată: Inflamația poate fi declanșată din cauza bufeurilor.

Dacă inflamația este cronică, poate duce la un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer.

Deși acești cercetători au găsit anumite legături între boala Alzheimer și menopauză, nu există totuși nicio dovadă satisfăcătoare pentru a verifica informațiile. Cu toate acestea, femeile care se confruntă cu simptome de menopauză pot avea grijă de semne pentru a reduce riscurile pe termen lung ale menopauzei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel