Sari la conținut

„Dacă aș fi așteptat un an până la următoarea programare… ar fi însemnat moartea”. Drama prin care a trecut o pacientă diagnosticată cu cancer

consult ginecologic
sursa foto: arhiva doctorul zilei
cauze mâncărime genitală

„Dacă aș fi așteptat un an până la următoarea programare… ar fi însemnat moartea”. Drama prin care a trecut o pacientă diagnosticată cu cancer!

Cancerul ovarian este a cincea cauză principală de decese în rândul femeilor, fiind cel mai frecvent în rândul femeilor mai în vârstă. It poate declanșa balonări, durere abdominale, probleme cu alimentația și nevoia de a urina mai des.

Este și cazul unei femei trecute de 40 de ani. După ce abdomenul i s-a umflat și a început să acuze dureri extreme în ovare, Mara Kofoed, în vârstă de 45 de ani, SUA, a mers la medic. După examinare, medicul i-a spus că asta se întâmplă când “femeile de vârsta ta nu mai doresc să întrețină relații sexuale și astfel devin uscate” și i-a recomandat să revină peste un an.

La câteva zile mai târziu, Kofoed s-a temut pentru viața ei și s-a dus de urgență la spital, unde tomografiile au dezvăluit cancer ovarian în stadiul 3 și tumori pe fiecare ovar de până la 12 cm în diametru, precum și altele de până la 2 cm pe rect și vezică.

Femeia a fost operată la scurt timp pentru a i se extirpa tumorile și a urmat șase runde de chimioterapie. Acum „se simte foarte bine”, dar a spus că dacă ar fi urmat sfatul medicului și ar fi așteptat un an „ar fi însemnat moartea mea”.

Kofoed a povestit pentru TODAY drama prin care a trecut , cu scopul de a crește gradul de conștientizare a simptomelor cancerului care la nivel global afectează 250.000 de femei în fiecare an.

Femeia a spus că a observat prima dată că ceva nu era în regulă în 2017, când a început să simtă o ușoară durere în timpul sexului, constipație și nevoia de a merge des la toaletă pentru a urina.

Kofoed a spus că a observat, de asemenea, o senzație diferită la nivelul uretrei, care se simțea aproape de a avea o infecție cu transmitere sexuală (ITS). Ea a considerat că semnele de avertizare ar putea fi cauzate de vârsta ei.

În luna mai a anului trecut, zona din jurul burții a început să se îngroașe și să se dilate. Deși literatura medicală descrie acest lucru ca fiind balonare, Kofoed a spus că acest lucru este „foarte înșelător”, deoarece nu îi face pe oameni să se gândească la ovare.

După ce a vizitat un ginecolog și i s-a spus că nu are nevoie de nicio scanare, Kofoed s-a hotărât să asculte sfatul medicului și să se lupte în continuare cu durerile. Aproximativ o săptămână și jumătate mai târziu starea de sănătate a femeii s-a agravat foarte tare, așa că a mers la urgențe.

“Burta era atât de umflată încât îmi afecta grav mersul, respirația, mâncatul, bătul, somnul, șederea și mersul la baie. Adăuga presiune asupra fiecărui organ, atât de intensă, încât am crezut că voi muri. A fost unul dintre cele mai dureroase și înfricoșătoare lucruri pe care le-am făcut vreodată”, a spus ea.

Descriindu-și experiența, Kofoed a mai spus: „dacă aș fi așteptat un an până la următoarea programare, așa cum m-a sfătuit acel medic, ar fi însemnat moartea. A fost cel mai mare șoc din viața mea să aflu că am cancer ovarian. Aș fi bănuit poate cancer de sân, pentru că bunica mea a avut, dar la cancerul ovarian nu m-aș fi gândit niciodată”.

Sfat de la Kofoed pentru femei:

„Femeile trebuie să fie instruite mai mult în acest sens. Știm despre cancerul de sân, dar aproape nimeni nu ar putea enumera simptomele, eu nu aș fi putut’.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel