Sari la conținut

Bugetul CNAS destinat consumului de medicamente ar putea creşte. Ministerul spune în ce condiții

Bugetul CNAS destinat consumului de medicamente ar putea creşte. Autorităţile au propus  marţi  o primă măsură producătorilor de medicamente în discuţiile despre contribuţia trimestrială (taxa clawback).

Astfel Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate destinat consumului de medicamente ar putea creşte cu valoarea inflaţiei cumulată din anul 2012 până în prezent

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, au discutat marţi cu producătorii de medicamente generice şi inovative, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

„Este un prim pas. Discuţiile rămân deschise şi cred că această propunere venită din partea colegilor de la Finanţe poate fi cumulată în viitor şi cu alte măsuri, ca de exemplu calculul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, astfel încât să evităm disfuncţionalităţile în aprovizionarea cu medicamente ieftine”, a declarat Sorina Pintea.
 

Trebuie creat un cadru funcţional, a spus, la rândul său, ministrul finanţelor, care a mai afirmat că pentru a putea face o analiză bazată pe realitate avem nevoie de o comparaţie a consumului de medicamente.

„Mă interesează pacientul român şi nu privesc Sănătatea din perspectivă contabilă. Trebuie creat un cadru funcţional. Pentru a putea face o analiză bazată pe realitate avem nevoie de o comparaţie a consumului de medicamente şi a cheltuielilor aferente pe fiecare producător, diferenţiat pe generice şi inovative, astfel încât să putem face un audit al pieţei”, a spus Eugen Teodorovici.

Conform MS, reprezentanţii producătorilor au fost de acord că măsura propusă marţi de autorităţi este „un balon de oxigen, având în vedere că bugetul pentru medicamente nu a mai fost modificat de 5 ani”.

Totodată, Ministerul Sănătăţii precizează că modificările privind taxa de clawback, corecţia preţurilor la medicamente, care nu s-a mai realizat din 2015, şi promovarea listei de medicamente strategice, esenţiale în tratarea bolilor grave, sunt principalele măsuri pe care MS le are în vedere pentru aprovizionarea pieţei cu medicamente.

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel