Sari la conținut

Noi medicamente incluse pe listele de compensate şi gratuite în România

Nelu Tătaru, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că pacienţii din România vor beneficia de noi medicamente incluse pe listele de compensate şi gratuite.

Oficialul citat de Radio România Actualități spune că tratamentele vor fi disponibile din al doilea semestru al anului.

În prezent, actualizarea listei de medicamente compensate este în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Sănătăţii. Conform unei noi Hotărâri de Guvern, pe listă ar urma să se găsească medicamente noi pentru afecţiuni precum diabet, tumori endocrine, boli inflamatorii şi oncologice.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a precizat că lista medicamentelor care urmează să fie compensate rămâne deschisă.

”Ultima modificare a aceste liste am dat-o în 10,14 zile, după ce vine şi răspunsul de la comisii în care să dăm acestei hotărâre de guvern. Comisiile trebuie să ne dea nota finală și partea tehnică din Minister, Agenția Națională a Medicamentului”, spune dl Tătaru, citat de rador.ro.

Reprezentanţii producătorilor de medicamente generice susțin că își doresc să intre medicamente inovative pe listele compensate și gratuite, în același timp cu plafonarea taxei clawback.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Valentina Băicuianu afirmă: ”Susținem compensarea medicamentelor inovative. Pacienții români au nevoie de aceste medicamente, așa cum au nevoie și de medicamente generice și biosimilare. Este nevoie, însă, ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobate cumva să nu mai fie finanțate din clawback, pentru că noi, producătorii de medicamente generice, cofinanțăm inovația.”

De asemenea, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, spune că o măsură ar putea fi crearea cadrului legislativ pentru ca actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite să se facă regulat, trimestrial sau semestrial, dar să existe o predictibilitate pentru a nu mai fi întârzieri atât de mari, cum s-au observat în ultimii ani.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel