Sari la conținut

Criză iminentă a medicamentelor, la orizont! Anunțul tulburător al producătorilor din această zonă

Ne așteaptă o iminentă criză a medicamentelor fabricate în Romania! Anunțul producătorilor de medicamente

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) anunta pentru prima jumatate a anului 2020 o iminenta criza a medicamentelor fabricate in Romania din cauza cresterii taxei clawback si a  exploziei pretului materiilor prime fabricate in China ca urmare a epidemiei de Coronavirus.

PRIMER, care reuneste 19 situri de fabricatie din tara, solicita tuturor partidelor politice parlamentare din Romania sa trateze cu responsabilitate gasirea unei solutii pentru oprirea cresterii taxei clawback in contextul majorarii preturilor la materiile prime utilizate pentru fabricatia medicamentelor de uz uman.

“In mai putin de doua saptamani am asistat la o explozie a preturilor materiilor prime la medicamente, evident in contextul epidemiei cu Coronavirus din China”, a declarat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER. “Desi inca nu exista sincope de aprovizionare, preturile au crescut cu pana la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricatia de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparina, vitamine, aminoacizi, precum si la multi excipienti utilizati in procesul de fabricatie”, a mai spus reprezentantul PRIMER. Aceasta crestere de preturi va pune presiune pe siturile de fabricatie din Romania, pentru ca preturile la medicamente sunt inghetate din 2015 iar taxa clawback, in absenta unei decizii de la Guvern sau Parlament, va urca pana la 35% din cifra de afaceri in trimestrul 1 din 2020.

PRIMER solicita partideler politice sa nu duca accesul pacientilor la medicamente ieftine si viitorul fabricilor de medicamente din tara in disputa politica din prezent si sa actioneze cu responsabilitate pentru a anticipa criza medicamentelor care ar putea incepe din luna aprilie. “Am prezentat politicienilor o formula de compromis pentru 2020 pentru taxa clawback, si anume sa accepte plafonarea ei la 20% pentru medicamentele generice, in mare parte produse in tara” a mai spus Damian. “O astfel de formula de compromis nu va crea un deficit bugetar si va permite continuarea productiei in tara a unor medicamente esentiale pentru 8 milioane de romani, permitand totodata fabricilor sa treaca cu bine peste criza materiilor prime din China”, a completat Directorul Executiv al PRIMER.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: