miercuri, august 17, 2022

Cabral a povestit oamenilor, într-o postare pe blogul personal, că de mic se confruntă cu o afecțiune neurologică. Această boală a descoperit-o și la fiica sa. De asemenea, cunoscutul prezentator de televiziune a povestit și cum se manifestă această boală.

Cabral suferă de boala ”Willis-Ekbom”

Denumită ”Willis-Ekbom”, afecțiune cunoscută și sub denumirea de ”sindromul picioarelor neliniștite” este întâlnită la mai multe persoane având diverse forme de manifestare. El spune că atunci când era mic, părinții în certau de foarte multe ori din această cauză.

Te-ar mai interesa: Test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă...

Ce reprezinta sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul picioarelor nelinistite este o boala neurologica de tip senzitiv si motor care afecteaza calitatea vietii pacientului prin deprivarea de somn nocturn. Boala Willis Ekbom este o afectiunea mai frecvent diagnosticata la persoanele de sex feminin si la cele cu varsta cuprinsa intre 50 si 65 de ani, incidenta acesteia in randul populatiei crescand odata cu varsta.

Persoanele care sufera de sindromul picioarelor nelinistite prezinta urmatoarele simptome clinice:

 • Nevoia incontrolabila de a misca picioarele asociata paresteziilor la nivelul membrelor inferioare (amorteli, furnicaturi, senzatie de arsura);
 • Dureri ale membrelor inferioare in special la nivelul gambelor;
 • Agitatie motorie;
 • Manifestarea simptomelor are loc pe parcursul noptii si se remite la reluarea activitatii diurne;
 • Treziri nocturne frecvente;
 • Tulburari de somn (insomnii);
 • Oboseala cronica;
 • Astenie diurna;
 • Scaderea capacitatii de concentrare;
 • Cefalee;
 • Tulburari anxioase si depresive.

Ce a povestit Cabral despre boala care suferă

“Trăiesc cu el de când încă eram copil şi din cauza lui am fost certat nu de puţine ori. Sindromul picioarelor neliniştite. Cum se manifestă? În mai multe feluri. E vorba de o… nelinişte pe care o au propriile picioare. Efectiv nu găseşti confortul decât dacă tot frichineşti labele picioarelor, le freci ba între ele, ba de pat, ba de aşternuturi.

Te-ar mai interesa: Obișnuiești să porți blugi skinny? Atenție! Pot pr...

Uneori e cu senzaţie de cald la picioare. Alteori cu senzaţie de rece. Nu e cu mâncărime, dar am auzit că are şi manifestarea asta la unii. Pe alţii îi şi înţeapă. Mai sunt cazuri când şi amorţesc picioarele. Ideea, per ansamblu, este că nu-i un disconfort major (în majoritatea cazurilor), dar nici nu poţi face abstracţie de treaba asta.

De cele mai multe ori te lasă în pace după vreo oră, aşa. Şi revin la ideea de mai sus: ai mei au înţeles devreme că e cu defect la băiat – şi ăsta s-a dovedit a fi cel mai mic – şi nu m-au mai certat. Dar în alte cazuri am fost apostrofat, pentru că atunci când te ia cu neliniştea labelor… nu poţi adormi. Şi de nu te frichineşti, te răsuceşti pe toate părţile, schimbi poziţia picioarelor de 89 de ori pe secundă… că-l lasă nervii pe orice adult care ar trebui să se asigure că dormi”, povestește Cabral.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

Fiica lui Cabral are aceeași problemă

Cabral a mai povestit că există persoane care se confruntă cu această afecțiune neurologică și care au grave probleme de somn din cauza ei. De asemenea, Cabral mai precizează că a observat că și fiica sa dă semne că are această problemă.

”Ăsta cred că a fost în cazul meu singurul neajuns palpabil… am adormit mai greu din cauza agitaţiei de prin pat. Dar sunt unii care se chinuie pe bune cu boala asta (are şi-un nume afecţiunea asta neurologică, Willis-Ekbom), pentru că din cauza ei pot apărea probleme severe de somn şi de la asta se poate ajunge la epuizare, incapacitate de muncă etc.

Te-ar mai interesa: Studiu. Bebelușul poate semăna cu primul partener ...

Mi-am adus aminte despre asta fix aseară, când am pus-o pe Namiko la culcare şi-am văzut mişcările pe care le face cu picioarele. Iniţial, încântat ca un gânsac mândru, mi-am zis „Ia uite, se vede că-i fiică-mea, dă la fel ca mine din picio… aoleu!”. Luând la rând informaţiile din ultimul timp, încep să cred că e şi ea în gaşca noastră. Şi măcar ştiu când o bag la culcare să nu-i mai tot repet, ca o babă pe drogurile greşite, Nami, gata”, a povestit Cabral pe blogul său personal.

Te-ar mai interesa: Previziuni apocaliptice: Vin extratereștii, iar pr...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private