Sari la conținut

Căderea părului: Oamenii de știință au găsit o legătură între creșterea părului și sistemul imunitar

caderea părului
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
factori care duc la căderea părului

Căderea părului: Oamenii de știință au găsit o legătură între creșterea părului și sistemul imunitar

De multe ori, o parte  a corpului poate avea un impact semnificativ asupra celeilalte părți a corpului. De exemplu, sistemul cardiovascular poate avea un impact semnificativ asupra sănătății neurologice.

Totul este interconectat și totul poate juca un rol în bunăstarea generală a corpului. Căderea părului poate fi o perioadă dificilă pentru cei care se confruntă cu această afecțiune.

Nu toată lumea își pierde părul din același motiv, unii îl pierd din cauza stresului, în timp ce alții îl pierd din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de alopecia areata. Alopecia areata este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr, făcându-i să cadă.

Căderea părului: Oamenii de știință au găsit o legătură între creșterea părului și sistemul imunitar

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Salk au identificat o legătură între creșterea părului și sistemul imunitar.

În studiul lor asupra alopeciei, au descoperit o țintă moleculară neașteptată a unui tratament comun pentru alopecie. Ei au descoperit că celulele imune cunoscute sub numele de celule T reglatoare interacționează cu celulele pielii folosind un hormon ca mesager pentru a crește părul. Rezultatele cercetării au oferit o nouă perspectivă asupra științei din spatele creșterii și căderii părului.

„De mult timp, celulele T de reglare au fost studiate pentru modul în care scad reacțiile imune excesive în bolile autoimune. Acum am identificat semnalul hormonal din amonte și factorul de creștere din aval care promovează de fapt creșterea și regenerarea părului complet separat de suprimarea răspunsului imunitar”, a spus autorul corespondent Ye Zheng.

În timp ce rezultatele lor oferă o perspectivă asupra căderii părului, acesta nu a fost planul inițial pentru studiu. Scopul inițial al cercetătorului a fost să cerceteze rolul celulelor T reglatoare în bolile autoimune.

Din studiul lor, au identificat impactul glucocorticoizilor asupra alopeciei.

„În cazurile acute de alopecie, celulele imune atacă țesutul pielii, provocând căderea părului. Remediul obișnuit este folosirea glucocorticoizilor pentru a inhiba reacția imună a pielii, astfel încât aceștia să nu continue să atace foliculii de păr.

Aplicarea glucocorticoizilor are dublu beneficiu de a declanșa celulele T reglatoare din piele pentru a produce TGF-beta3, stimulând activarea celulelor stem ale foliculului de păr”, a spus Zheng. 

Tratamentul depinde de cauza căderii

Deși aceste rezultate sunt pozitive, aceasta nu înseamnă neapărat că cercetătorii sunt pe drumul către un nou tratament pentru căderea părului. Pe lângă alopecie, căderea părului poate avea mai multe cauze, printre care:

  • Stresul
  • Tratament pentru cancer
  • Pierdere în greutate
  • Deficiență de fier.

În functie de cauza caderii parului va depinde tratamentul dat. În unele cazuri, cum ar fi chelie, pot fi prescrise medicamente precum finasterida și minoxidilul. Alternativ, unii pot opta pentru injecții cu steroizi, tratament cu lumină, peruci, imunoterapie sau transplant de păr.

Pe lângă o schimbare fizică, căderea părului poate avea și o cauză psihologică. Dacă căderea părului vă provoacă suferință, medicul dumneavoastră vă poate ajuta să obțineți consiliere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel