Sari la conținut

Trei obiceiuri de îngrijire a părului care s-au dovedit a fi responsabile de căderea părului

caderea părului
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
factori care duc la căderea părului

Din cuprinsul articolului

Căderea PĂRULUI se poate intensifica pe măsură ce corpul îmbătrânește, dar rareori cad șuvițele în smocuri, cu excepția cazului în care există o problemă de bază. Uneori, totuși, obiceiurile de îngrijire a părului pot provoca cicatrici ale foliculilor, ducând la căderea permanentă a părului.

Când smocuri de păr cad, celula stem care le-a făcut rămâne în general vie. Acest lucru, au descoperit oamenii de știință, permite o nouă creștere mai departe. Dar când foliculii se cicatriciază, părul nu mai poate ieși din scalp. Din păcate, unele dintre obiceiurile pe care le adoptăm pentru a îmbunătăți aspectul părului nostru ar putea provoca cicatrici care împiedică recreșterea acestuia.

În Alopecia Areata, sistemul imunitar lansează un atac asupra foliculilor de păr, determinând pierderea șuvițelor în număr mare.

Adesea, acest lucru lasă pete de chelie care pot fi inversate cu un tratament adecvat.

Cu toate acestea, dacă alopecia avansează la fazele de cicatrizare – cunoscută sub numele de alopecie cicatrice – rezultatele pot fi permanente.

Platforma de sănătate Rich Feel explică: „Distrugerea celulelor stem ale foliculilor de păr cu ciclu lent este considerată a fi principala cauză a alopeciei cicatrice”.

Cum să preveniți căderea părului

Aportul mai multor vitamine este încurajat pentru a preveni părul, dar consumul excesiv al acestora poate fi dăunător.

Dietele care nu au vitamina A, de exemplu, pot provoca căderea părului, dar ingerarea unui exces de vitamina ar putea oferi rezultate similare.

Seleniul este implicat în crearea și menținerea părului sănătos, dar prea mult poate provoca greață, erupții cutanate și probleme legate de sistemul nervos.

De fapt, în unele rapoarte care detaliază un focar de toxicitate acută a seleniului, 72 la sută dintre bolnavi au fost afectați de căderea părului.

Metalul cheie, împreună cu vitamina E, a fost mult timp asociat cu căderea părului atunci când este administrat în exces.

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey sugerează că supraconsumul acestor nutrienți poate crea prea multe enzime antioxidante.

Acest surplus ar putea determina organismul să-și atace propriile celule, inclusiv pe cele găsite în foliculii de păr, ceea ce ar putea cauza căderea părului în smocuri.

Din fericire, în majoritatea cazurilor în care medicația a indus căderea părului, creșterea va fi de obicei restabilită în șase luni.

Dar o modalitate ușoară de a evita supra-suplimentarea este să obțineți nutrienții corecti din alimente.

Produsele bogate în nutrienți, cum ar fi nucile, nucile braziliene, migdalele, semințele de in și semințele de chia, conțin nutrienții potriviți pentru prevenirea căderii părului.

Îmbunătățind fluxul de sânge către scalp, exercițiile fizice pot preveni, de asemenea, anumite forme de cădere a părului, cu excepția cazului în care o persoană are o problemă de ordin genetic.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel