Sari la conținut

Cafeaua poate reduce riscul de ucigaș tăcut. Medic: Băutorii de cafea trăiesc mai mult și au mai puține boli de inimă și mai puțin cancer

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cafeaua poate reduce riscul de ucigaș tăcut. Medic: Băutorii de cafea trăiesc mai mult și au mai puține boli de inimă și mai puțin cancer.

Oricum ai bea-o, cafeaua este bună pentru tine. La nivel global se beau peste 2,25 de miliarde de cești în fiecare zi, iar vestea bună este că această băutură extrem de populară nu vă va oferi doar o o senzație de bine, ci și beneficii uimitoare de sănătate.

Cercetătorii de la Harvard Universiry au dezvăluit că dacă bei mai multă cafea și ceai, te-ar putea ajuta să trăiești mai mult.

Studiul a arătat că adulții cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai puțin probabil să moară devreme dacă renunță la băuturile dulci și beau până la șase căni pe zi. Riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare pentru cei cu diabet de tip 2 a fost, de asemenea, redus cu 18% la consumatorii de cafea.

De fapt, cafeaua are o multitudine de beneficii pentru sănătate.

„Dovezile arată că băutorii de cafea trăiesc mai mult și au mai puține boli de inimă și mai puțin cancer decât cei care nu consumă cafea. Cafeaua este bogată în polifenoli, este posibil ca efectele sale benefice să fie legate de acești compuși”, a declarat dr. Sarah Berry, de la Departamentul de Științe Nutriționale de la King’s College din Londra, pentru Sun Health

Cafeaua, beneficii: Durată de viață mai lungă

Nu doar Harvard susține că cafeaua îți poate extinde ceasul interior. Cercetările publicate în European Journal of Preventative Cardiology au descoperit că consumul de două până la trei căni pe zi este legat de o durată de viață mai lungă. Același lucru este valabil și pentru cafeaua măcinată, instant și decofeinizată.

„Rezultatele sugerează că un aport moderat de cafea măcinată, instant și decofeinizată ar trebui considerat parte a unui stil de viață sănătos”, a declarat prof. Peter Kistler de la Baker Heart and Diabetes Research Institute, potrivit sursei citate.

Pietre la rinichi

Rinichii tăi îți mulțumesc că ai sorbit cafeaua de dimineață. Descoperirile publicate în jurnalul Kidney International Reports, de la Universitatea John Hopkins din SUA, au arătat că o ceașcă pe zi poate reduce riscul de leziuni renale acute.

S-a descoperit că compușii din cafea sau cei combinați cu cofeină susțin funcția rinichilor. Autorul studiului, Chirag Parikh, a spus: „Studiul meu epidemiologic adaugă combaterea leziunilor renale acute la beneficiile pentru sănătate ale cafelei”.

Cafeaua, beneficii: Vindecare miraculoasă

Diskinezia este o afecțiune rară care se caracterizează prin zvâcniri și mișcări involuntare. Medicii de la Brain Institute din Paris au publicat cazul unui copil care suferă de această afecțiune, care și-a putut reveni la o viață normală datorită consumului de cafea.

Aceeași echipă a derulat un studiu pe pacienții cu dischinezie. Ei au descoperit într-un studiu că 87% dintre participanți și-au văzut simptomele îmbunătățite sau chiar dispărând complet, consumând cafea.

Reduce riscul de boala Parkinson

Cafeaua poate reduce riscul de boală neurodegenerativă a bolii Parkinson, în special la bărbați, cu până la 30%, potrivit cercetărilor în curs de la Institute for Scientific Information din SUA.

Și, deși în prezent nu există un tratament pentru boala Alzheimer, un studiu de la Universitatea Edith Cowan, Australia, a constatat că participanții cu un consum mai mare de cafea au experimentat o rată mai lentă de declin cognitiv.

Benefică pentru inimă

Un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, de la Baker Heart and Diabetes Research Institute, a constatat că consumul de până la cinci căni pe zi reduce riscul atât de insuficiență cardiacă, cât și de accident vascular cerebral.

Potrivit cercetărilor, două până la trei căni pe zi au fost optime, reducând riscul ambelor afecțiuni cu aproximativ 20%.

Cafeaua, beneficii: ADN mai puternic

Este imposibil să repari ADN-ul, dar s-a descoperit că consumul de cafea îl menține într-o stare mai bună, reducând daunele celulare. Deteriorarea ADN-ului poate duce la cancer.

Un studiu realizat de la The University of California din Los Angeles, în revista Nutrition and Cancer, a constatat că cafeaua protejează ADN-ul de cancerul de ficat, uter și colorectal.

Un alt studiu de la National Health Screening Service, din Oslo, Norvegia, publicat in revista Cancer Causes & Control, a constatat ca scade riscul de cancer pulmonar.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel