Sari la conținut

E demonstrat științific: băutorii de cafea trăiesc mai mult. Cantitatea zilnică ideală

consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
consumul de cafea

Cafeaua prelungește viața, potrivit unei cercetări efectuate în cadrul UK Biobank, la care au participat peste jumătate de milion de indivizi. Rezultatele au scos la iveală că persoanele care consumă zilnic 2-3 căni de cafea au tendința de a trăi mai mult și sunt expuse mai puțin riscului de boli cardiovasculare în comparație cu cei care evită cafeaua.

Chiar dacă studiul nu afirmă în mod explicit că consumul sporit de cafea conduce la o viață mai lungă, acesta evidențiază o legătură interesantă pe care cercetătorii doresc să o exploreze mai în profunzime. În același timp, este esențial să se ia în considerare rezultatele anterioare care au asociat consumul excesiv de cafea, peste șase căni pe zi, cu riscul de atrofiere cerebrală și dezvoltarea demenței.

Peter Kistler, electrofiziolog la Baker Heart and Diabetes Institute din Australia, apreciază că „rezultatele acestui amplu studiu observațional indică faptul că un consum moderat de cafea, fie că este cafea măcinată, instant sau decofeinizată, ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață sănătos”.

Cantitatea ideală: 2-3 cești pe zi

UK Biobank reprezintă o vastă bază de date care cuprinde informații genetice, de sănătate și stil de viață ale unui număr semnificativ de persoane. În cadrul acestui studiu, s-a analizat un interval de aproximativ 12,5 ani (în medie) referitor la sănătatea și regimurile alimentare ale 449.563 de indivizi, având o vârstă mediană de 58 de ani.

Participanții au fost grupați în funcție de cantitatea și tipul de cafea consumat, doar 100.000 dintre aceștia declarând că nu consumă deloc cafea.

Cercetătorii au luat în considerare variabile precum vârsta, sexul, etnia, indicele de masă corporală, tensiunea arterială, prezența diabetului, apneea obstructivă în somn, istoricul fumatului și consumul de ceai și alcool.

Kistler și colegii săi au identificat diferențe semnificative în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară și cauzele de deces, observând că persoanele care consumau 2-3 căni de cafea prezentau o probabilitate mai mare de a trăi mai mult decât cei care nu consumau deloc cafea.

Cu toate acestea, cercetătorii nu pot stabili cu precizie cauzele acestei asocieri. Dacă cafeaua în sine este factorul determinant, există peste 100 de compuși biologic activi care pot fi responsabili: „Cofeina este cel mai cunoscut component, însă băutura conține peste 100 de substanțe biologic active”, precizează Kistler. Așadar, cofeina este o substanță complexă ce interacționează cu organismul în multiple moduri, iar cercetătorii încă își propun să înțeleagă în totalitate aceste interacțiuni. Importanța acestui studiu constă în numărul mare de participanți și perioada extinsă de timp pe care o acoperă, ceea ce consolidează legătura între consumul de cafea și longevitate.

Cafeaua prelungește viața

Este important să menționăm însă că există anumite limitări ale studiului. Informațiile din baza de date sunt preponderent provenite de la persoane de etnie caucaziană, ceea ce face dificilă generalizarea rezultatelor pentru o populație mai diversă din punct de vedere etnic. De asemenea, informațiile despre consumul de cafea au fost raportate de către participanți, neexistând o monitorizare directă, iar baza de date nu include informații despre modificările în timp în ceea ce privește cantitatea sau tipul de cafea consumată.

doza cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cu toate acestea, plăcerea unei cești de cafea rămâne un obicei tentant – mai ales ținând cont de beneficiile aduse sănătății.

„Concluziile noastre sugerează că un consum moderat de cafea de orice tip nu ar trebui descurajat, ci ar trebui să fie chiar încurajat ca parte a unui stil de viață benefic pentru sănătatea inimii”, subliniază Kistler.

Consumul moderat de cafea poate oferi diverse beneficii pentru sănătate, conform cercetărilor științifice:

  • Protecția cardiovasculară: Consumul moderat de cafea a fost asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare. Unele studii sugerează că această băutură poate scădea riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
  • Îmbunătățirea performanței cognitive: Cofeina din cafea poate îmbunătăți vigilența, concentrarea, memoria și timpul de reacție, ajutând la îmbunătățirea performanței cognitive în diferite sarcini.
  • Efecte antioxidante: Cafeaua este bogată în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi din corp, contribuind la protejarea celulelor și încetinirea procesului de îmbătrânire.
  • Risc redus de cancer: Unele studii sugerează că un consum moderat de cafea ar putea fi asociat cu un risc redus de cancer, precum cel de colon, ficat, sân sau prostata.
  • Controlul greutății: Cofeina poate contribui la stimularea metabolismului și arderii grăsimilor, fiind uneori asociată cu un efect de suprimare a apetitului.
  • Reducerea riscului de boli metabolice: Consumul moderat de cafea poate fi asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2 și alte afecțiuni metabolice.
  • Protecția hepatică: Consumul moderat de cafea a fost legat de reducerea riscului de ciroză hepatică, hepatită și alte afecțiuni ale ficatului.
  • Efecte benefice asupra sănătății mentale: Unele cercetări sugerează că un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc mai mic de depresie și poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit.
  • Reducerea riscului de pietre la rinichi: Consumul moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de formare a pietrelor la rinichi.
  • Protecția împotriva bolilor neurodegenerative: Unele studii indică faptul că un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel