Sari la conținut

Cafeaua și ciocolata te fac mai inteligent, conform celor mai recente cerecetări. În ce cantitate trebuie consumate pentru efect garantat?

Creierul este un organ foarte delicat. Și, deși exercițiile fizice, precum și meditația, au contribuit la menținerea creierului tânăr, există și alte lucruri pe care le puteți face pentru a-l proteja, cum ar fi consumul de cafea. În ultimul deceniu, s-au făcut zeci de studii cu privire la cafea și creier. Printre aceste studii, următoarele trei merită cu siguranță să fie împărtășite pentru descoperirile lor uimitoare.

În primul rând, într-un studiu comun realizat de Institutul Național de Îmbătrânire și Universitatea Johns Hopkins, cercetătorii au descoperit că metilxantinele, precum cofeina, „au efecte clare asupra activității rețelei neuronale, promovează performanțe cognitive susținute și pot proteja neuronii împotriva disfuncției și decesului  de accident vascular cerebral, boala Alzheimer și boala Parkinson. ” În același studiu, cercetătorii au descoperit că atunci când creierul metaboliza cofeina, metaboliții xantinei au fost eliberați și s-au dovedit că „contribuie, de asemenea, la efectele benefice ale cafelei, ceaiului și cacao-ului asupra sănătății creierului”.

Citeste si:

În al doilea rând, o meta-analiză a 11 studii privind modul în care cafeaua afectează sănătatea creierului a arătat că atât cafeaua, cât și ceaiul au redus riscurile de a dezvolta boala alzheimer și a cancerului cerebral.

În cele din urmă, un studiu nou realizat la Universitatea Okayama, „a indicat faptul că aportul de componente de cafea, CA și CGA, a îmbunătățit proprietățile antioxidante ale celulelor gliale și previne neurodegenerarea indusă de rotenonă atât în creier, cât și în plexul myenteric”.

În termeni simpli, cofeina vă face creierul mai flexibil și mai rezistent. Dacă doriți să vă mențineți creierul sănătos de-a lungul anilor, cafeaua, ceaiul și cacao ar trebui să facă parte din dieta dumneavoastră.

Câtă cafeină ar trebui să consum?

Studiile recomandă un aport zilnic limită de 400 mg de cofeină într-o singură doză. Prin urmare, puteți consuma în siguranță patru până la cinci căni (8 oz / cană)  pe tot parcursul zilei. În mod ideal, consumați cea mai mare parte din aceasta până la ora 14:00, astfel încât să nu vă deranjeze somnul. Acest lucru funcționează foarte bine cu postul intermitent, deoarece cofeina vă ajută, de asemenea, să vă suprimați pofta de mâncare. Este combinația perfectă pentru a vă proteja creierul, în timp ce pierdeți și grăsime. Din motive evidente, ar trebui să faceți un efort pentru a evita utilizarea oricărui zahăr sau cremă atunci când beți cafea sau ceai.

Dacă nu sunteți un fan al cafelei, nu uitați că îl puteți înlocui cu ciocolată neagră sau ceai. Iată un grafic util pentru a vă ajuta să aflați cât de mult ați avea nevoie din diferite surse. De asemenea, puteți vizualiza o listă de băuturi populare cu cofeină aici. Alternativ, există și alte alimente de protecție a creierului de care vă puteți bucura.

Cafea și ceai (250 ml) cofeină  (mg)
Cafea 115-175
Cafea, prăjită 80-135
Cafea Espresso (60ml) 100
Cafea instant 65-100
Ceai cu gheață 47
Ceai instant 30
Ceai verde 15
Ciocolată caldă 14
Cafea decof.,prăjită 3 -4
Cafea decof., instantă 2 -3
Ciocolată neagră (1 oz) 20

Pe măsură ce apar noi cercetări și descoperiri medicale, lista lucrurilor pe care le puteți face și mânca pentru a vă proteja creierul va continua să crească.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.