Sari la conținut

Cafeaua, un potențial tratament preventiv pentru bolile cronice ale ficatului. Are beneficii și în boli precum Parkinson, diabet de tip 2 și insuficiență cardiacă

ceai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul de ceai seara

Cafeaua, un potențial tratament preventiv pentru bolile cronice ale ficatului. Are beneficii și în boli precum Parkinson, diabetul de tip 2 și insuficiența cardiacă.

Oricum ați prefera să o beți, este bine de știut: consumul de cafea vă poate reduce riscul de boli hepatice!

Este concluzia unui nou studiu publicat în revista BMC Public Health. O echipă de cercetători, de la universitățile din Southampton și Edinburgh din Marea Britanie, a analizat datele Biobank din Marea Britanie cu privire la 495.585 de participanți, urmate de aproximativ 11 ani, pentru a monitoriza dezvoltarea bolilor hepatice cronice și relația acesteia cu consumul de cafea.

Potrivit studiului, consumatorii de cafea au avut un risc redus cu 21% de boli hepatice cronice și un risc redus cu 49% de deces din cauza bolilor hepatice. Beneficiul maxim a fost găsit în rândul celor care au băut cafea măcinată, care conține niveluri ridicate de ingrediente kahweol și cafestol – care s-au dovedit a fi benefice împotriva bolilor hepatice în studiile pe animale.

Mai mult de atât, chiar și cafeaua instant, adică ness-ul, care are un nivel scăzut al acestor două ingrediente cheie, a avut un beneficiu semnificativ în reducerea riscului de boli hepatice, sugerând că alte ingrediente sau combinații sunt, de asemenea, benefice.

Cafeaua, un potențial tratament preventiv pentru bolile cronice ale ficatului

Descoperirea este importantă, deoarece boala hepatică cronică este o cauză în creștere a morbidității și mortalității la nivel mondial.

„Cafeaua este accesibilă pe scară largă. Iar beneficiile pe care le vedem din studiul nostru pot însemna că ar putea oferi un potențial tratament preventiv pentru bolile hepatice cronice”, spune autorul principal Oliver Kennedy, de la Universitatea din Southampton.

Acest lucru ar fi deosebit de valoros în țările cu venituri mai mici și cu un acces mai slab la asistență medicală și în care sarcina bolilor hepatice cronice este mai mare. Cafeaua a avut adesea „o reputație” proastă, studiile timpurii sugerând impacturi negative asupra sănătății. Există, de asemenea, o mulțime de guru de sănătate și bloguri online care susțin beneficiile abandonării băuturii.

Cu toate acestea, în ultimii ani, o serie de studii au demonstrat beneficiile potențiale ale cafelei împotriva unei game de boli, inclusiv boala Parkinson, diabetul de tip 2 și insuficiența cardiacă.

Autorii și-au efectuat cercetările pe baza „plauzibilității biologice” a cafelei ca factor preventiv în bolile hepatice. Cafeina este un antagonist neselectiv al receptorului A2aA. Când este activat, receptorul A2aA stimulează producția de colagen de către celulele stelate hepatice, care atenuează împotriva fibrozei hepatice.

S-a demonstrat că alte ingrediente active, inclusiv kahweol, cafestol și acid clorogenic, protejează împotriva fibrozei în studiile la animale.

Autorii notează că consumul de cafea a fost raportat doar la înscrierea inițială în studiu, astfel încât modificările pe termen lung ale consumului nu sunt luate în considerare. Participanții la studiu au fost, de asemenea, predominant albi și provenind din medii socio-economice superioare, înclinând rezultatele către fiziologii particulare și factori de stil de viață, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel