duminică, noiembrie 27, 2022

Studiu privind calitatea vieții și bunăstarea socială: România urcă o poziție până pe locul 43 în clasamentul mondial și nu mai e pe ultimul loc în rândul statele membre ale Uniunii Europene

 România urcă o poziție, pentru al doilea an consecutiv, și ajunge pe locul 43 în clasamentul mondial privind Indicele de Progres Social 2022, care evaluează calitatea vieții și bunăstarea socialădin169 de țări, efectuat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.

Te-ar mai interesa: 27 noiembrie, zi de mare sărbătoare! Ce NU este bi...

Anul acesta, țara noastră nu mai este pe ultimul loc din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ocupând penultima poziție, înaintea Bulgariei, care se clasează pe locul 44. România înregistrează 76,89 de puncte din 100, un scor ușormai scăzut față de anul precedent,dar careo plasează în rândul țărilor din a doua categorie (după ce anul trecut s-a regăsit printre țările din a treia categorie), după Barbados, Argentinași Ungaria.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 169 de țări, în baza analizei a trei dimensiuni principale.

Te-ar mai interesa: Un polițist îl desființează pe Culiță Sterp: Ar tr...

Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază – și anume hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală -, pentru cele care țin de bunăstare – accesul la educație de bază, accesul la informațiiși comunicații, sănătatea și bunăstarea, calitatea mediului – și pentru elementele care țin de oportunități – drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea, accesul la educație avansată.În baza punctajului acordat,țările din clasament sunt grupate în șase categorii, în mod descrescător.

Te-ar mai interesa: Cum arată sora lui Mihai Trăistariu. Este cu 13 an...

„Cu toate că traversăm o perioadă dominată de pandemia de COVID-19, de provocări legate de schimbările climatice și deturbulențe economice și politice, calitatea vieții și bunăstarea socială s-au îmbunătățit la nivel mondial, chiar dacă cu doar 0,37 puncte comparativ cu anul trecut. Însă studiul atrage atenția că este posibil ca anul viitor să vedem pentru prima dată un regres al indicelui de progres social.

Te-ar mai interesa: Neti Sandu: Acești nativi vor intra la cheltuieli ...

Și avansul României este mai degrabă lent, darcred că ar putea accelera,dacă am reuși săvalorificăm puncteleforte ale țării noastre, precum poziția geograficăși resursele naturale, forța de muncă competitivă, competențele tehnice și infrastructura de date, politicile fiscale care susțincreșterea și fondurile europene semnificative, princreșterea investițiilorîn educație, sănătate, infrastructură și în cercetare și dezvoltare”,a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Româniași Moldova.

Te-ar mai interesa: Această PLANTĂ curăță arterele și ajută la reglare...

În toate cele trei categorii analizate, România înregistrează un ușor progres în clasamentul mondial comparativ cu anul trecut privind nevoile de bază (locul 40), urcând o poziție, și o scădere, coborând o poziție, pentru elemente care țin de oportunități (locul 46) și bunăstare (locul 51).

Analizând punctajele acordate fiecăreia dintre coordonatele încadrate în cele trei categorii,printre scorurile cele mai bune menționate de Indicele de Progres Social 2022 se numără hranași îngrijirea medicală de bază și locuința(ambele pe locul 34) , urmate de siguranțapersonală (locul 35), accesul la comunicații și informații (locul 36) șiaccesul la educație avansată (locul 44).

La polul opus, coordonatele analizate pentru România care au înregistratpunctajemai slabesuntsănătatea și bunăstarea (locul 81), apa și salubritatea (locul 70) și accesul la educația de bază (locul 65).

 Norvegia se menține în poziția de lider, înregistrând un scor de 90,74

  • În 2022, Norvegia, Danemarca și Finlanda sunt pe primele locuri în clasament, iar pe ultimele se află Ciad, Republica Centrafricană și Sudanul de Sud.
  • Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt în primele două categorii ale clasamentului mondial, Danemarca (2), Finlanda (3), și Suedia (6) având un nivel ridicat al calității vieții.
  • Dintre statele din regiunea Europei Centrale și de Est, ceamai bunăpoziție este ocupată de Estonia (18), urmată de Cehia (23), Slovenia (27), Lituania (29),Letonia (32), Croația (34),Slovacia (35), Polonia (39), Ungaria (42), România (43) și Bulgaria (44).

 Imaginea de ansamblu a evoluției indicelui în perioada 2011-2022

Din 2011, indicele global a crescut cu 5,40 puncte, ajungând la 65,24în 2022, deși creșterile înregistrare nu sunt distribuite uniform la nivelul tuturor componentelor analizate.

  • În perioada 2011-2022, 159 dintre țările analizate (94%) au cunoscut o îmbunătățire cu cel puțin un punct a calității vieții și bunăstării sociale, dintre care 79 de țări (47%) au înregistrat o creștere de cel puțin cinci puncte.
  • În ultimii 11 ani, zececoordonate s-au îmbunătățit la nivel global: accesul la informație și comunicații,locuința, apași salubritatea, accesul la educație avansată, sănătatea și bunăstarea, nutrițiași îngrijirea medicală de bază, accesul la educație de bază, calitatea mediului, siguranța personală și libertatea personală și de a alege.
  • Pe de altă parte, drepturile personale se regăsesc printre indicatorii care au scăzut de-a lungul perioadei analizate, în timp ce incluziunea a stagnat.

Rezultatele globale sunt disponibile aici, iar rezultatele detaliate pentru România pot fi văzute aici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private