Sari la conținut

Topul celor mai apreciate orașe din România din punct de vedere a standardelor de locuit. Orașele cele mai slab clasate în ochii românilor. Tu din ce oraș ești?

Sursă foto: Travellisimo
 • Cel mai bine clasate orașe: Sibiu, Brașov și Arad
 • Cel mai bine clasate cartiere: Băncilor din Arad, Valea Aurie din Sibiu și Trei Stejari din Sibiu
 • Cel mai slab clasate orașe: Tulcea, Călărași, Ploiești
 • Cel mai slab clasate cartiere: Nufărul 2 din Oradea, Calea Galați din Brăila și 2 Moldoveni – Călărași

Orașele Sibiu, Brașov și Arad sunt cel mai bine clasate orașe din România

Orașele Sibiu, Brașov și Arad sunt cel mai bine clasate orașe din România, din punctul de vedere al standardelor de locuit, în timp ce la capitolul cartierelor, cel mai bine evaluate sunt cartierele: „Băncilor” din Arad, „Valea Aurie” și „Trei Stejari” din Sibiu.

Datele sunt obținute din Vocea Cartierelor, a doua etapă de dezvoltare a indicelui T.R.A.I., realizat de Storia – platforma cu anunțuri imobiliare lansată de OLX, cu scopul de a oferi tuturor celor care sunt în căutarea unei locuințe, cele mai relevante opinii despre orașele și cartierele în care urmează să locuiască, analiză pe care o redăm mai jos.

Indexul se află în a doua sa etapă de dezvoltare, în care, sub conceptul „Vocea Cartierelor”, oferă românilor care accesează platforma trai.storia.ro și o evaluare subiectivă a cartierelor și orașelor populare din România, pe baza părerilor obținute de la locuitorii din fiecare zonă selectată.

Platforma oferă utilizatorilor noi funcții prin care pot primi date personalizate, pot filtra datele în funcție de criteriile de evaluare care îi interesează cel mai mult și pot inclusiv să compare cartierele între ele, pentru a observa care scorează cel mai bine la criteriile alese de ei.

Scorul obținut de cartierele din România

Platforma include atât date obiective, prezentate în secțiunea T.R.A.I., care măsoară o serie de factori cheie precum traficul, reperele, aerul și prețurile imobilelor, cât și date subiective, prezentate în cadrul secțiunii „Vocea Cartierelor” și obținute de la locuitorii din zonele evaluate.

Scorul obținut de fiecare cartier în parte este format din media punctelor obținute la fiecare dintre cele 13 criterii de evaluare, respectiv:

 • Siguranța – nivelul de siguranță resimțit de locuitori în cartier;
 • Curățenia – nivelul de curățenie de pe străzile cartierului și din locurile principale ale acestuia;
 • Parcările – nivelul de ușurință cu care se găsesc locuri libere de parcare;
 • Transportul în comun – ușurința deplasării de la un punct la altul, cu transportul în comun;
 • Pistele de biciclete – frecvența pistelor de biciclete existente în cartier;
 • Liniștea – nivelul de liniște din cartier;âApa curentă – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât nu există griji în legătură cu furnizarea apei;
 • Salubrizarea – date locale legate de sistemele de salubrizare din cartiere;
 • Gazul – cu cât scorul crește, cu atât probabilitatea de a întâmpina probleme cu sistemul de gaze scade;
 • Canalizarea – un scor ridicat înseamnă un sistem de canalizare funcțional;
 • Încălzirea – cu cât scorul este mai mare, cu atât sistemul termic funcționează cum trebuie;
 • Gradul de mulțumire – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât gradul de mulțumire este mai mare;
 • Costul general al vieții – cu cât scorul este mai mare, cu atât mersul la piață sau la restaurant este accesibil.

Care este topul celor mai bine cotate 10 orașe și cartiere din România

Orașul Sibiu se află pe primul loc în topul „Vocea Cartierelor”, cu un scor de 76,9 puncte, urmat de Brașov (74,6 puncte), Arad (73,5), Râmnicu-Vâlcea (73,2) și Cluj-Napoca (72,7).

De asemenea, cu scoruri apropiate se încadrează în top și orașele Oradea (72,5), Iași (72,3), Târgoviște (71,8), Alba Iulia (71), Timișoara (70,8) – acestea fiind cele 10 orașe care au obținut cele mai mari scoruri din top până în luna martie 2024, conform părerilor obținute de la persoanele care locuiesc în aceste orașe.

orașe
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Topul celor mai bine cotate 10 cartiere

Când vine vorba despre topul celor mai bine cotate 10 cartiere, pe primul loc se regăsește cartierul „Băncilor” din Arad, care a înregistrat punctaje foarte bune în special la criteriile: apă curentă, grad general de mulțumire și încălzire.

Pe locul al doilea în acest top este cartierul „Valea Aurie” din Sibiu (84,6), cu punctaje foarte mari la criterii precum apă curentă, sistem alimentare gaze și grad general de mulțumire.

Pe următoarele locuri în top se află cartierele „Trei Stejari” (84,4) și „Ștrand” (83,4) din Sibiu și cartierul „Aleea Tudor Neculai” (82,2) din Iași.

Cu un scor similar, de 81,8 puncte, se menționează cartierul „Zona Soarelui” din Timișoara, „Copou” din Iași, dar și cartierul „Ștrand II” din Sibiu.

Totodată, cartierul „Calea Aradului” (81,7) din Oradea se află pe locul 9 din acest top, urmat pe locul 10 de cartierul „Răcădău” (81,3) din Brașov.

Care este topul celor mai slab cotate 10 orașe și cartiere din România

Orașul Tulcea se află pe primul loc în topul celor mai slab cotate orașe din România, cu un scor de 61,8 puncte, urmat de Călărași (62,3 puncte), Ploiești (62,8), Alexandria (63,9) și Brăila (64,4).

De asemenea, cu un scor similar, de 64,5 puncte, se menționează orașele Slobozia și Deva.

Ultimele trei orașe care se regăsesc în acest top sunt Giurgiu (65,6), Constanța (66,3) și Târgu Jiu (66,7).

Topul celor mai slab cotate 10 cartiere

Când vine vorba despre topul celor mai slab cotate 10 cartiere, pe primul loc se regăsește cartierul „Nufărul 2” din Oradea, cu un scor total de 44,2, indicând cele mai negative evaluări, în special din cauza parcărilor, costului general al vieții și curățeniei.

Pe locul al doilea în acest top este cartierul „Calea Galați” din Brăila (54,4), care a primit punctaje foarte mici în special la existența pistelor de biciclete, liniște și încălzire.

Pe următorul loc în top se regăsește cartierul „2 Moldoveni” (55,1) din Călărași, cu scoruri foarte mici la existența pistelor de biciclete, liniște și curățenie.

Următoarele cartiere din top sunt „23 August” (55,9) din Brăila, „Inel 1” (56,9) și „CET” (56,9) din Constanța, dar și „Crihala Sud” (57,1) din Drobeta-Turnu Severin.

Pe ultimele trei locuri în acest top, cu același scor, de 57,5 puncte, se regăsesc cartiere precum „Anda” din Constanța, „Mihai Bravu” din Ploiești și „Colentina” din București.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel