Sari la conținut

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

sângerări

Ce înseamna sângerarea în scaun și ce boli poate ascunde? Ce trebuie să facem în astfel de momente?

Ei bine, înainte de orice, trebuie să trecem peste teama că în acest moment suntem în plină pandemie de coronavirus și trebuie să ne prezentăm de urgență la medicul specialist.

Doctorul chirurg Radu Zamfir ne învață despre urgențele medicale cărora trebuie să le acordăm o atenție deosebită.

”Când vorbim despre intervențiile chirurgicale, există un termen care se cheamă ”abdomenul acut chirurgical”. Practic, acesta este un tablou clinic al unei suferințe acute care nu trebuie amânată sub nicio formă. Abdomenul acut chirurgical se manifestă, pe lângă alte simptome de însoțire, cu dureri violente, pacientul adoptând poziții antalgice, practic durerea îl obligă să stea ghemuit sau să stea întins la pat.

Aceste simptome pot fi însoțite de grețuri, vărsături, de febră, și reprezintă o afecțiune acută care sub nicio formă nu trebuie amânată. Poate reprezenta o perforație de organ cavitar, cum ar fi o perforație de stomac, un ulcer perforat, poate reprezenta o complicație a unei apendicite acute, care poate genera o peritonită, acea peritonită putând avea diverse  alte etiologii”, povestește medicul.

Afecțiunile care pot ascunde probleme de sănătate

”Sunt afecțiuni care, într-adevăr, pot suporta o oarecare temporizare. De exemplu o hernie necomplicată, care se reduce și nu doare. În afară de hernie, aș putea să mă gândesc la o patologie foarte bine reprezentată în populație. Vorbim despre o colecistită cronică, litiazică, mai ales că vin excesele alimentare și aceste excese generează apariția colicilor biliare. Trebuie să nu uităm că aceste episoare dureroase pot general complicații redutabile cum ar fi pancreatita acută. Practic, prin migrarea unui calcul din vezica biliară, evacuarea sucului pancreatic poate fi stânjenită și poate genera o pancreatită a cărei mortalitate într-o anumită etapă a bolii poate fi chiar de 50%”, mai spune Radu Zamfir.

Sângerarea în scaun poate vorbi despre o posibilă afecțiune oncologică

”Fiecare boală are niște semne inițiale. Primul lucru pe care trebuie să îl facă este să se prezinte la medic. În momentul în care îl examinează se gândește în prima etapă, ca posibilitate de sângerare, de la nivelul unor hemoroizi, dar nu trebuie să iasă din calcul nici posibilitatea unei tumori mai sus, pe colon.

Colonoscopia infirmă o patologie tumorală situată la nivelul colonului, care explică acea sângerare din scaun ca prin semn de boală”, declară medicul.

Medicul ne atrage atenția și asupra patologiilor oncologice care trebuie tratate cu seriozitate pentru a nu genera complicații, pentru care este posibil să nu se mai găsească soluții.

”Patologia oncologică este, de obicei, o patologie care nu omoară omul în timp foarte scurt. Să luăm, de exemplu, o tumoră la sân. Secvența terapeutică în această patologie este în funcție de extinderea tumorii inițiale, iar în anumite circumstanțe primul pas este chirurgia urmând a fi însoțită de chimioterapie, plus/minus radioterapie. În alte situații, când tumora este mai mare, primul pas este chimioterapia, urmând apoi să se efectueze operația.

Pericolul ar fi ca acea boală să evolueze natural, mai ales dacă este într-o formă complicată, poate fi chiar amenințătoare de viață. De aceea pacientul trebuie să treacă peste reținerile legate de existența pandemiei și să meargă la doctor dacă are un motiv întemeiat pentru a face lucrul acesta”, a concluzionat doctorul Radu Zamfir.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel