Sari la conținut

Cancer pancreatic: atenție la semnul din toaletă. Simptomele cancerului pancreatic pot apărea în mai multe locuri, inclusiv în materiile fecale

Cancer pancreatic: atenție la semnul din toaletă. Simptomele cancerului pancreatic pot apărea în mai multe locuri, inclusiv în materiile fecale.

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Ca urmare, este esențial să cunoașteți simptomele și semnele, astfel încât să poată fi reperat și tratat cât mai curând posibil.

Potrivit Macmillan Cancer (Macmillan Cancer Support este una dintre cele mai mari organizații de caritate britanice și oferă asistență medicală de specialitate, informații și sprijin financiar persoanelor afectate de cancer, n.red), „cancerul pancreatic poate să nu provoace simptome pentru o lungă perioadă de timp.”

Ca rezultat, uneori cancerul se poate dezvolta extins înainte de a fi depistat. Cu cât este depistat mai târziu, cu atât este mai greu de tratat.

Simptomele cancerului pancreatic pot apărea în mai multe locuri, inclusiv în materiile fecale

Potrivit express.co.uk, unul dintre simptomele cancerului pancreatic este icterul. Icterul este o ingalbenire a pielii si a albului ochilor care se intampla atunci când organismul nu proceseaza corect bilirubina.

Ca rezultat, acest lucru poate provoca un tip de scaun care este dificil de îndepărtat. Aceasta este cunoscută sub numele de steatoree. Steatoreea reprezintă termenul medical care defineşte prezenţa grăsimilor în scaun. Grăsimile în scaun determină scaune voluminoase care plutesc, au un aspect lucios, grăsos şi sunt urât mirositoare

Alte semne de icter sunt: 

 • Îngălbenirea pielii și a albului ochilor
 • Piele iritata
 • Urina galben închis.

Icterul nu este singurul simptom al cancerului pancreatic.

Cancer pancreatic: O persoană poate experimenta, de asemenea, durere și disconfort

Durerea poate începe în partea superioară a abdomenului; această durere se extinde uneori spre spate.

Cu toate acestea, Macmillan Cancer spune: „Amintiți-vă, cancerul nu este cauza celor mai multe dureri în abdomen. Dar ar trebui să vă vedeți medicul dacă sunteți îngrijorat.”

Mesajul transmis constă în faptul că este mult mai bine să verifici ceva și să nu fie nimic decât să-l lași și să afli luni mai târziu că s-ar fi putut face ceva în privința asta.

Pe lângă icter și durere abdominală, simptomele cancerului pancreatic care pot apărea sunt:

 • Pierdere în greutate
 • Senzație incorfortabilă de plinătate
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Indigestie
 • Senzație de balonare după mese
 • Aveți diaree sau vă schimbați obiceiurile intestinale (de asemenea, un simptom al cancerului intestinal)
 • Oboseală cronică
 • Diagnostic nou de diabet
 • Formarea unui cheag de sânge în picior

Ca și în cazul durerilor abdominale, Macmillan Cancer spune: „Majoritatea persoanelor cu aceste simptome nu vor avea cancer pancreatic. Afecțiuni mai comune le pot cauza. Dar dacă aveți simptome, este important să le verificați de către un medic”.

Mesajul cheie este conștientizarea simptomelor care ar putea fi, în ciuda unei aparențe inofensife. Acest lucru se aplică tuturor formelor de cancer care, dacă sunt lăsate suficient de mult timp, pot deveni mortale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel